Открива го с водосвет и безплатен курбан на 15 август, Голяма Богородица

Дърводобивникът Николай Ласкин вложи около 50 000 лв. за параклис над самоковското село Клисура. Той е почти готов и се намира в местността Света Богородица, на два километра от селото.

  Ласкин е родом от друго самоковско село – Доспей, но обичал да се разхожда около Клисура, даже от години ловувал там. С негов приятел са председатели на местното ловно сдружение, самият Николай има множество ловни трофеи. По негови думи със съпредседателя на ловната дружинка на село Клисура захранвали дивите животни и се грижели за ловното стопанство. Покрай ловните излети Кайо опознал местностите на село Клисура и решил да направи параклис, като го кръсти на едноименната местност – „Света Богородица“. Намерил приятели строители да вдигнат параклиса точно до старото оброчище, от което и сега си стои кръстът. Майсторите са от Сапарева баня и Самоков. Сред тях са Велко от Сапарева баня, Димитър Мулин, Александър Вуков, Станислав Дойнов, Ангел Емилов, Мартин Вуков. Стенописите са от Виолина – художничка от Самоков. Своята лепта дал и самоковският кмет, като отпуснал от Общинското лесничейство трупи за строителство. Вальо Вуков от Сапарево е направил красива каменна чешма. Водата е изворна, идва от скала в планината – разказва Кайо. До параклиса Кайо е направил път, качил даже валяк, за да е широк и удобен, да се качват хората с колите си. „Като е сухо времето, е като асфалтирано“ – допълва Кайо.

Строителството е вървяло с добри темпове и за три-четири месеца от началото, параклисът вече е готов. „Искам тука, на това място, да идват хората – да запалят свещица, да се помолят за здраве на себе си и на близките си. Ще се радвам, ако хората станат по-добри. Хората от селото много се радват. Скоро ще откриваме параклиса и ще поканим много гости. Ще поканя и кмета на Самоков Владимир Георгиев, който също ни помогна, разреши да се даде един камион с трупи около 12 кубика от Общинското лесничейство“ – сподели за в. “Вяра“ Николай Ласкин. Площта на параклиса е около 20 квадрата, а като цяло с прилежащата площ е около 2 дка.

Репортер на в. “Вяра“ се увери на място, че до стародавното оброчище вече има не само параклис, но и много беседки, места за отдих и за наслада на прекрасната природа. Предвидено е място и за паркинг. „Много сме доволни, че се направи параклис в тази местност. Кайо е добър човек и помага на хората от селото. Дава ни даже пари за лекарства“ – сподели пред в.“Вяра“ Малина Иванова.

5 КОМЕНТАРИ

 1. Започна да ги гони гузната съвест да не ги накаже Бог за прегрешенията им!

 2. Айде почвайте да критикувате ,за това ни пари ни труд се иска давайте типично по български
  Вмето да се радвате че нещо е направено търсете под вола теле

 3. Да е жив и здрав Кайо. За пример е неговата постъпка и не мисля, че трябва да си гузен богаташ за да правиш добро на околните.

 4. Всеки който желае може да се включи в такава хубава инициатива.
  Не всичко е пари на този свят.Само сърце да имаш 🙂
  Видях хора и над 70 години,които не спряха да помагат за изграждането на това прекрасно място!
  Браво,Ники!
  С теб сме и ще участваме в още такива инициативи заедно!
  Животът е благ,когато сме благи един към друг!

Comments are closed.