Читатели ни пишат: Служители на Агенцията по надзор на горивата Виктория Николова и Виктор Пасков от Хаджидимово уволнени, обявиха : Началникът ни Иво Атанасов ни забрани да правим актове на бензиностанции „Петрол“ и „Лукойл“, Валентин Чиликов от Струмяни играе на въже

Валентин Чиликов

На бензиностанции на „Лукойл” и „Петрол” в Югозапада се извършват нередности, а служители на Държавната агенция по метрология и технически надзор са били отстранени за това, че са се опитали да си свършат работата, съобщиха от политическа партия АБВ.

Иво Атанасов

Кой е опънал чадър на търговците с гориво и защо отговорникът за Дирекцията по контрол на качеството на течните горива Валентин Чиликов – бивш кмет на община Струмяни, си затваря очите? Кой стои зад Чиликов, кой пази гърба на Чиликов, който смени над 5-има шефове на агенцията и стои като закован, защо не се самосезира от сигнала на бившата зам.-кметица Даниела Ушатова, която е лидер на АБВ, питат хората.

Даниела Ушатова

Ушатова алармира, че служители на бензиностанция „Петрол” край Дупница прибрали парите и я изпратили с празен резервоар. Оказа се, че тя не е единствената. Репортер на вестник „Вяра” установи, че двама от служителите от Държавната агенция по метрология и технически надзор Виктория Николова и колегата й Кирил Пасков били отстранени, след като констатирали нередности по бензиностанциите „Лукойл” и „Петрол”. Двамата подали сигнал до Министерството на икономиката за оказан им натиск от преки началници при извършени от тях проверки по бензиностанциите. Било им забранено да съставят актове именно на „Петрол” и „Лукойл”.

Служител на “Петрол”

Валентин Чиликов отговаря пряко за Дирекцията по контрол на качеството на течните горива.

Виктория Николова и Кирил Пасков са инспектори в неговия отдел за контрол по качествата на горивата в ДАМТН. Двамата сочат, като пряк техен началник, който ги контролирал по телефона, Иво Атанасов. Той им правел забележки да не инспектират бензиностанциите, укорявал ги, че пишат наказателни постановления. Вместо той да понесе наказание, Иво Атанасов си е жив и здрав и още си е на работа в инспекцията, а двамата били освободени. Николова и Пасков дали пример с бензиностанции в Ихтиман – „Вестранс”. Те установили, че бензиностанциите няма декларации за съответствие на разпространените горива и при извършена горивна проверка се установило, че действително има проблем със съответствието на горивата. Атанасов, който разбрал, че инспекторите са в обекта, им заповядал да изчакат и да не предприемат нищо, докато не им бъдат представени търсените декларации. Николова и Пасков не се подчинили, запечатали бензиноколонките и си тръгнали. Шефът им обаче ги върнал да вземат декларациите, те го сторили, но не махнали забраната за търговия с горива. При проверка на друг обект на същата фирма Атанасов им се обадил пак и ги убеждавал да не пишат акт за смесване на старо гориво с ново, несъответстващо на изискваното. При проверка на обект на „Лукойл” Иво Атанасов дал указания по телефона какви документи да изисква от бензиностанцията, за да не й съставят акт за установяване на административно нарушение. Двамата служители разкриват пред Министерството на икономиката, че Иво Атанасов давал устни разпореждания, после се отмятал. Освен това насаждал интриги и напрежение сред инспекторите.

В. „Вяра” потърси за коментар всички посочени лица – Валентин Чиликов, Иво Атанасов, Виктория Николова и Кирил Пасков, но нито един от тях не беше открит. Те запазват правото си на отговор за случващото се в Югозапада. Междувременно стана ясно, че прокуратурата е започнала проверка по сигнала на Виктория Николова и Кирил Пасков, резултатите от която обаче не са оповестени.