Как да лекуваме болните стави с йод?

 

Нанасянето на йод върху кожата е най-безвредният начин да определите недостига на йод в организма и да компенсирате запасите си.

Малката бутилка с 5% разтвор на йод може да се намери във всяка аптека. В традиционната медицина се използват само бактерицидните й свойства. И въпреки че официалната медицина не бърза да признае другите методи на лечение, още повече третирането на кожата, още през XIX век в народната медицина йодът се използва като мощно противовъзпалително средство при лечението на много заболявания. С какво е полезен йодът при болки в ставите? След като спират с опитите да лекуват болестите чрез вътрешен прием на йод в чист вид и правенето на инхалации, започнали успешно да го използват за външно лечение. Благодарение на “леката ръка” на д-р Koлбасенко, практикуващ в Санкт Петербург в началото на ХХ век, вече в продължение на повече от век йодната решетка като помощно средство се използва за лечение на остри респираторни вирусни инфекции, бронхит, възпалено гърло, болки в кръста, навяхвания и натъртвания, пише блиц. По-специално противовъзпалително и обезболяващо действие има йодната мрежа при болки в ставите при най-често срещаните заболявания – артрит, полиартрит, подагра, артроза.

Какви са полезните свойства на йода, когато се нанася върху кожата?

  • Лекарството предизвиква локално дразнене на кожата, което спомага за облекчаване на болката.
  • Прониквайки през кожата в кръвоносните съдове, се разпространява из целия организъм и оказва бактерициден ефект в капилярите.
  • Спиртната настойка на препарата способства разширяването на кръвоносните съдове, като по този начин подобрява циркулацията на кръвта. Този ефект намалява застойните процеси във възпалената става.
  • За премахване на болката в ставите спомага топлинната обработка – тя облекчава мускулните спазми. При нанасяне на йодната мрежа върху ставите се използва способността й да повишава температурата на тялото, лекарството има загряващ ефект.
  • Йодният дефицит, който се диагностицира в по-голямата част от населението, предизвиква чувство на неразположение и е причина за много заболявания. Нанасянето на йод върху кожата е най-безвредният начин да определите недостига на йод в организма и да компенсирате запасите си.