Новите митничари без тест за интелигентност

 

Отпадат тестовете за интелигентност при кандидатстване в Агенция “Митници”.

 

Финансовото министерство предлага отмяна на тези изпити с мотива, че се налага да се облекчи процедурата за назначаване на кадри, тъй като на този тест масово се провалят.

Митниците въведоха тест за обща култура за първи път през 2010 г., защото се оказа, че кандидатите за митничари не знаят дали Гъpция ни е южна или северна съседка и през кои държави може да е преминала задържана на нашата граница пратка наркотици, тръгнала от Колумбия. После тази проверка отпадна, защото имаше много скъсани, припомня “Сега”.

През 2015 г. изпитът бе върнат, за да се вдигне нивото на кадрите. Сега обаче пак е на ред облекчаване на процедурата за назначаване, за да се насърчи интересът към митническата професия и на конкурсите да се явяват по-голям брой кандидати, пише в мотивите на Министерството на финансите.

За сметка на това обаче се въвежда тест за интегритет – изследване за професионална и психологическа пригодност “поради спецификата на митническата дейност и високите изисквания към служителите”, мотивират се от ресорното министерство.

Проверката за интегритет трябва да подскаже дали кандидатът е склонен да взима рушвети и да не “забелязва”, ако негови колеги прекрачват закона.