Съдийката, осъдила Брендо, ще съди бившите министри Трайков и Дянков заедно с Прокопиев

В СГС делото бе разпределено на случаен принцип публично

 

В СГС публично беше разпределен обвинителният акт срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков, Иво Прокопиев, Петър Василев, Любомир Евстатиев и Радослав Рачев.

Дянков, Трайков и другите четирима отиват на съд заради сделката с ЕВН. Те са подсъдими за продажбата на 33% от държавния дял от електроразпределителното дружество през 2011 г.

Съдия Даниела Борисова разпредели публично делото на случаен принцип. Така делото бе поверено на Костадинка Костадинова, която осъди Евелин Банев – Брендо. Тя бе избрана от 32-ма съдии от наказателната колегия.

Иво Прокопиев е обвинен в това, че в периода месец май – юни 2011 г., в съучастие като помагач със Симеон Дянков – заместник министър-председател и министър на финансите на Република България, умишлено го е улеснил да извърши престъпление по служба, свързано с приватизацията.

Прокопиев е с мярка за неотклонение “Подписка“.

Трайчо Трайков беше обвинен че не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество и се е съгласил за продажбата на миноритарния дял на държавата в дружеството. Това е станало в нарушение на утвърдената от Министерския съвет през 2003 г. стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества.

Съгласно стратегията държавният дял в печеливши дружества трябвало да се продава на печеливша цена.

През 2011 г. държавата взела решение да продаде 51 000 акции в ЕВН. Една акция е струвала 1412 евро, а всъщност били продадени на двойно по-ниска цена – 1600 лева за акция.

Бившият финансов министър Симеон Дянков, който е в чужбина, обеща да съдейства на прокуратурата.