Васил Соколов отбеляза 40 години творческа дейност с изложба в Сапарева баня, картините му са заредени с биоенергия

Васил Соколов, Богомил Благоев и уредникът на галерията Силвия Славкова

Антония Мицова, Ирина Коляндова, Виолета Илиева, Радка Георгиева и съпругата на Васил Крапчански – Цветанка Атанасова, се възхитиха на творбите на самобитния художник

 

Юбилейна изложба откри в деня на националния празник – Съединението, художникът от Сапарева баня Васил Соколов. Експозицията, подредена в галерия „Васил Крапчански”, включва 26 картини. Повечето от тях са маслени, предимно пейзажи на Рила и Рилските езера. Акварелите пък са в стил абстрактен експресионизъм, но всички са заредени с енергия, казва авторът, който е и биоенерготерапевт. Включени са и три картини от ранния период на творчеството на Соколов.

Гостите на изложбата

Гости на изложбата бяха десетки сапаревобанци – художничката Антония Мицова, учителките Ирина Коляндова и Виолета Илиева, бившата зам.-кметица на Сапарева баня Радка Георгиева. От Перник дойдоха Богомил Благоев, председател на представителството на СБХ в Сапарева баня, който представи автора и съпругата на Васил Крапчански – Цветанка Атанасова – доктор на филологическите науки.

Васил Соколов прави тази изложба по повод 40-годишнината от началото на творческата си дейност. Роден е през 1955 г. в Сапарева баня, самоук художник, който освен това лекува с биоенергия.

Една от картините – акварел, заредена с биоенергия

Това е трета самостоятелна изложба на Соколов. Има досега една в Джамията в Дупница и една в Сапарева баня. Редовно участва в общи изложби в Сапарева баня и Дупница, има участия със свои картини и на „Шипка” 6 в столицата.

Това е първа самостоятелна изложба на местен автор, подчерта при откриването на експозицията Богомил Благоев. Той посочи, че за израстването на Соколов като художник голямо влияние е оказал Васил Крапчански, както и участието му във всички пленери на „Джерманея” до момента. Художникът от Перник не скри огорчението си, че тази година пленер няма.

„Картините са от различни периоди от неговия живот и го представят в една добра светлина, той е без художествено образование – но е работил упорито, за да стигне до това ниво”, подчерта Богомил Благоев.

Цветанка Атанасова също каза добри думи и за галерията, и за автора. „Тази галерия бе дългогодишна мечта на Васил Крапчански, днес тя е едно средище на културата, духовно огнище на Сапарева баня. Впечатлението ми от Соколов е много позитивно. Той беше дясната ръка на Васил Крапчански, помагаше му при организиране на събитията, но  върви по свой път.

„Малцина са озарените от Бога, а той има този дар”, подчерта Атанасова.