Висока разкриваемост на престъпленията в Самоков отчете началника на полицията Васил Попов пред ОбС 9 месеца след като зае длъжността, кметът Георгиев: Нашето РПУ е на първо място в цялата област по съставяне на актове

 

Рекордни резултати на разкрити прастъпления отчете началникът на Районното управление на полицията в Самоков, Васил Попов, който направи отчет за дейността пред общинските съетници. Попов бе назначен за шеф на полиицята в Самоков в началото на годината.  В отчета си Васил Попов посочи , че и през 2017г. са продължили опити за въвеждане в заблуждение и измами на хора, предимно пенсионери чрез телефонни обаждания с предложения за печалба, като има и осуетите такива опити.  Регистриран е значителен спад на престъпленията, регистрирано е едно убийство, няма регистрирани грабежи, 112 са регистрираните кражби.  От началото на 2017г. досега полицейските служители са установили и иззели следните количества стоки без акцизен бандерол при общ брой на проверки 124, при 102 за миналата година; установени са и иззети 50 467 къса цигари при 23 477 за миналата година, установени и иззети са 151 кг. нарязан тютюн при 59 кг. за 2016г. , установени и иззети са 363 литра алкохол при 241 литра за миналата година.

Доста тревожна е статистиката обаче за водачите, употребили наркотични вещества. Установените водачи на МПС, управлявали употребили наркотици са 53. През миналата година са едва 5 – посочи в доклада си Васил Попов.

Досега, през 2017г.,са установени 116 водачи на МПС, управлявали след употреба на алкохол1 за миналата година са 101. Като цяло административно-наказателната дейност по Закона за движение по пътищата и кодекса на застраховането се е повишила в сравнение с миналогодишни периоди, за което бяха посочени следните цифри: общ брой на съставените АУАН през 2017г. – 1 882броя /при 1 2 34 за мината година/, общо съставени фишове за тази година – 751, при 703 за миналата година. Спрените коли заради техническа неизправност, липса на „Гражданска отговорност, без табли са 61 до момента от началото на годината. За миналата година са били 31.

Регистрирани са 153 катастрофи, тежките ПТП-та досега са 7, при които има трима убити и 8 ранени.

Тревожна е статистиката и за лица, придобили или държащи наркотици. От началото на тази година са установени общо 21 лица, съхраняващи наркотични вещества.

С превантивен характер и с оглед недопускане на престъпления и нарушаване на обществения ред са осигурени патрули в определени часови диапазони и в селските райони. Периодично се провеждат специализирани полицейски акции. От началото на година досега са проведени 154 полицейски операции, при проведени общо 132 за миналата година.

Районно управление на полицията – Самоков обслужва най-голямата по численост и територия община в Софийска област с 22 села, 2 вилни зони, 3 туристически комплекса, има общо население около 40 000 души. В РУ са структурирани две групи „Криминална полиция“ и „Охранителна полиция“, обособени са два участъка в Боровец и в Седми квартал. Съществуват пет вакантни длъжности .

Кмета на Самоков Владимир Георгиев също взе думата ;“ През последните месеци по съставяне на актове, по разкриваемост, нашето РПУ е на първо място в цялата област. Адмирирам усилията на г-н Попов.“

Съветничката Катя Янакиева от ПП ГЕРБ също изрази своето мнение: „Статистиката сама по себе си говори, че в лицето на г-н Попов, Районното управление промени визията си и мисля, че наистина тези срещи когато прави по селата и разговаряте с гражданите имат смисъл. Продължавайте в същия дух г-н Попов. Това, че община Самоков е на водеща ни радва. Продължавайте в същия дух и доверието в институцията Полиция, гражданите я усещат и мисля, че ще има още по- добри резултати.“

Светла Атанасова взе също отношение по темата:“ Всички колеги чухме добрите резултати, които отчетохте. Имам един въпрос, които е към общината и вас Потока от туристи и граждани в града посещават музея и централната градска част и доста смущаващо е състоянието пред управлението, тоест  колите които всички виждаме там в следствие на пътни произшествия . Може би е редно да се намери друг паркинг и може би не им е мястото точно на центъра на града в това състояние. Предстои саниране на сградата и предполагам визията , че ще изглежда по съвсем различен начин“-сподели Атанасова

Началника на полицията се ангажира да  обсъди поставените му въпроси с ръководството на Областна дирекция за възможността им да бъдат изместени  по надлежния ред.