Близо 500 ранени при безредиците в Каталуния, полицията обикаля и събира урните в избирателните секции

 

Палките, гумените куршуми и насилието от страна на испанската полиция показаха “ужасния външен имидж на Испания”, коментира регионалният министър Пучдемон

 

Повече от 460 души са били ранени в безредиците в Каталуния, заяви кметицата на Барселона Ада Колау. Съобщава се и за 12 ранени полицаи.

Полицаи за борба с безредиците влязоха в сблъсъци с хора, събрали се, за да участват в забранения от централните испански власти референдум за независимост на областта.

“Като кмет на Барселона настоявам незабавно да бъдат прекратени атаките на полицията срещу беззащитното население”, се казва в изявление на Ада Колау. В друго комюнике каталунските здравни служби съобщиха, че са пострадали 465 души, като двама са в сериозно състояние в болница.

Преди това испански полицаи за борба с безредици нахлуха в изборна секция броени минути преди регионалният премиер на Каталуния Карлес Пучдемон да гласува на референдума.

Полицията използва брадви, за да разбие прозорец на спортния център в провинция Жирона, където се помещава изборната секция и също така разби вратата, предаде „Ройтерс”.

На излъчени по телевизията кадри се вижда как в изборната секция обикалят полицаи с черни барети и щитове за борба с безредици очевидно търсейки избирателни урни, докато желаещите да гласуват пеят каталунския химн с вдигнати ръце, свити в юмрук.

Испанската полиция е задържала в Каталуния трима души, включително едно непълнолетно момиче, за неподчинение на представители на властта. Данните са на испанското министерство на вътрешните работи.

Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон обвини испанските власти в неоправдана, непропорционална и безотговорна употреба на насилие при опитите за възпрепятстване на референдума.

Палките, гумените куршуми и насилието от страна на испанската полиция показаха “ужасния външен имидж на Испания”, коментира Пучдемон пред репортери. Той подчерта, че неоправданата и непропорционална употреба на сила “не само не сложиха край на желанието на каталунците да гласуват… но и помогнаха за разсейване на всички съмнения, на които трябваше да намерим отговор днес”.

Избирателната активност на референдума в Каталуния е надхвърлила 50 процента според регионалните власти

Най-малко 12 полицаи са пострадали в Каталуния при опити да предотвратят произвеждането на референдума за независимост, съобщи испанското министерство на вътрешните работи. Уточнява се, че десет от тях са от испанската национална полиция и двама – от Гражданската гвардия.

В испанската столица Мадрид се проведе демонстрация срещу референдума с участието на стотици хора. Те се събраха на един от централните площади, “Пласа майор”, развяваха испански знамена и скандираха лозунги като “Няма да ни измамят, Каталуния е Испания”, “Да живее Гражданската гвардия”, “Няма да победят единна Испания”.

Действията на полицията в Каталуния са били адекватни, заяви испанският вицепремиер Сорая Саенц де Сантамария по повод обвиненията в използване на прекомерна сила при опитите да се предотврати гласуването на референдума, обявен от Мадрид за незаконен.

Представителят на испанските власти в Барселона Енрик Мильо благодари на служителите на Националната полиция за старанието им “да гарантират правата и сигурността на всички каталунци“.

Мильо, чиято оставка беше поискана от каталунските власти, на свой ред обвини регионалния премиер Карлес Пучдемон за вчерашните събития: “Единствените отговорни за това, което става в Каталуния, повтарям, единствените, са Пучдемон, неговото правителство и съюзниците им. Те свикаха референдум с ясното съзнание, че е незаконен”, заяви Енрик Мильо.

Футболни легенди на “Барселона” подкрепиха референдума

Звезди от футболния отбор „Барселона” изразиха подкрепа за референдума за независимост на Каталуния от Испания.

Защитникът Жерар Пике обяви в туитър, че е гласувал, и публикува надлежно снимка.

“Заедно не могат да ни спрат да защитим демокрацията”, написа той.

Емблематичният бивш защитник на „Барселона” Карлес Пуйол написа лаконично в туитър: “Да гласуваш, това е демокрацията!”

“Това, което се случва днес в Каталуния, е срамно. Недопустимо е в една демократична страна хората да не могат да гласуват. Цялата ми подкрепа е за всички тези хора, които се опитват мирно да упражнят правото си на вот”, каза на видеозапис легендарният бивш полузащитник на ФК „Барселона” Шави Ернандес.

Още няколко видни фигури от ФК „Барселона” защитиха референдума в Каталуния.

На 20 септември самият футболен тим публикува комюнике, в което защити публично “демокрацията, свободата на изразяване и правото на взимане на решение”.