Димитър Овчаров от Дупница вари сладко от зелени смокини, изстисква ги на пералнята на 600 оборота

Димитър Овчаров от Дупница е известен с кулинарните си умения, и не само. Ето какво споделя той: „Техниката ми беше хоби, а сега ми е професия. И си намерих друго хоби – да готвя!”. Ето рецептата му за сладко от зелени смокини, която според неговите бележки е добре да се приготвя в определен период от годината, но в случая е важно да имате рецептата.

Продукти:

  • 130 бр. зелени смокини в млечна зрялост
  • 2 кг захар
  • 10 г лимонтузу
  • 1 с.л. син камък (меден сулфат)

Начин на приготвяне:

Приготвя се само в определен период от годината – 10-24 май. Работи се с гумени ръкавици, защото може да сте алергични към сока, който пускат смокините.
Подрязват се чисто дръжчиците и се дупчат смокините на две места с вилица.

Варят се 4-5 пъти за по 5 минути. В първата вода се слага 1 с.л. син камък. Той запазва зеления цвят на смокините. След всяко варене се охлаждат със студена вода и се изстискват внимателно до пълно сплескване, но да не се разкъсат. Моя идея – правя го в центрофугата на пералнята на 600 оборота/минута – става перфектно. Накрая остава полуфабрикат – зелени сплескани смокинчета.
Сваряваме гъст сироп от захарта и 600-700 мл вода. Изсипвате смокините в сиропа. Те ще се надуят и придобият първоначалната си форма, както и когато ги варите. Когато това стане, проверявате гъстотата на сиропа на суха порцеланова чинийка, че после малко се отпускат. Ако е добре, спирате нагряването и слагате лимонтузуто. Сладкото веднага се насипва в бурканчета (препоръчвам по-широки) – първо смокините, после се долива сиропът. Затваряте с капачките, няма нужда от допълнителна стерилизация. Добре приготвеното сладко има светлозелен прозрачен сироп.