Община Разлог с приоритет към образователните ценности! Раздадоха грамоти на деца в риск, психолозите Марияна Гьошева и Елена Шаламанова работиха с младите хора

Красимир Герчев

И ПГ по транспорт стартира инициатива за интеграция на ученици от етнически малцинства

 

Развитието на образованието и непрекъснатата грижа за учениците е сред приоритетите на община Разлог и кмета Красимир Герчев. Похвални грамоти бяха раздадени на деца от рискови групи, които се включиха в „Лятното училище”, организирано от Местната комисия за борба против обществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Разлог.

В инициативата бяха включени деца от ромски произход, деца с отклонение в поведението, деца, за които съществува опасност от изолация в социално-позитивната среда. Под формата на ролеви игри, дискусии, обратна връзка, арт занимания, видео- и аудиоматериали, нагледни пособия децата се запознаха с много образователни, здравни и екологични теми. В програмата „Лятно училище“ бе обърнато внимание на личната хигиена, ранните бракове, превенцията на алкохолизма, тютюнопушенето, наркозависимостите. Обществените възпитатели към комисията са психолозите Марияна Гьошева, Елена Шаламанова и юристката Дарина Костадинова. Те се постараха да повишат чувствителността на младите хора към въпросите за опазване на околната среда, обогатяване на знанията и уменията на непълнолетния в различни области, мотивиране за отговорно и активно включване в процеса на промяна, формиране на интерес към учебно-възпитателния процес, изграждане на навици за безконфликтно поведение и др.
Лятното училище се проведе в читалище ”Развитие” в квартал „Нов път”, а на всички деца бяха раздадени похвални грамоти. Същевременно стана ясно, че ПГ по транспорт в Разлог започва работа по проект „Семейство-училище-общество: знаещи, можещи, успешни”. Ученици, учители и родители от гимназията работят заедно за интеграция на деца и ученици от етнически малцинства. В рамките на проекта се реализират единадесет дейности, някои от които са „Училищен будилник“, „С мама пея и танцувам“, „С татко обичам да спортувам“. Повече от 80 родители са включени в дейности по проекта.