С 4 гласа Нинова победи противниците си на пленума през уикенда

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

 

Лидерът на БСП заяви по повод проведения пленум и възникналите противоречия и спорни моменти, че ще остане, докато българските социалисти имат нужда от нея.

“Стоенето ми на председателското място не e самоцел, но на исканията за оставка ще отговоря така: Ще остана и ще се боря за тези принципи, които изповядвам, докато се изморя. Но докато българските социалисти имат нужда от мен, никога няма да се изморя – но казвам българските социалисти, а не част от елита им заедно с елита на ГЕРБ, не! Докато българските социалисти имат нужда от мен, няма да се изморя”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод проведения в събота пленум на партията, където решенията бяха взети само с 4 гласа мнозинство.

Нинова очерта и трите основни оси, по които са разположени противоречията в БСП – това са отношенията с управляващите и идеите за политическо сближаване с ГЕРБ, въпросът за корупцията и за предстоящия конгрес. Тя подчерта, че за това е бил спорът и вероятно този спор ще продължи.

Убедено твърдя, защото всеки ден съм след партийците и структурите на БСП, че партията не иска колаборация с ГЕРБ – това е първият спор, който имахме. Вторият – той е също много съществен и държавнически, от пленума – темата “корупция”. Получих упрек за едно изречение, произнесено от мен, а то е: Политическата класа на прехода не иска да се бори с корупцията, защото тя е корупцията – тя ражда корупцията и няма как да тръгне срещу себе си. Получих следния отговор, ще го цитирам: „Това не е вярно, корупцията е явление само в десните партии и няма лява корупция – това е едната позиция, а другата, която застъпваме в другата част от пленума в НС, е, че корупцията е явление във всички партии и че ние трябва да го борим където и да е – и сред нас, и сред десни, и сред неутрални, либерали и всякакви”, изтъкна Нинова.

На въпрос дали депутатът Георги Стоилов ще си подаде оставката, ако се докаже, че неговият брат, чийто бизнес в Русе стана обект на полицейска акция, е замесен в престъпна дейност, Нинова отговори, че казусът ще бъде разгледан във вторник от Изпълнителното бюро на партията и ще се вземе решение. Стоилов обаче смята, че става дума за набеждаване.