На тур из Гърция: Водопадът Едеса опръска за ЧРД майсторката на иглата от дупнишката шивашка фирмата „Джар Стил”

  • Строителният предприемач от Благоевград Любчо Петков се огледа от 300-метрова пропаст в Преспанското езеро
  • Бившият шеф на моргата в Дупница Иван Иванов опита най-големия боб за 5 евро паницата

 

Майсторката на иглата от шивашката фирма „Джар Стил” на общинската съветничка от ГЕРБ Даниела Симова – Татяна Царева празнува незабравим рожден ден край Преспанското езеро.

Щастливата рожденичка беше част от група от Дупница, Благоевград и Самоков, която пътува с „Кати травел” из Гърция.

Годишнина в автобуса чества и Камелия Атанасова. Тя сподели, че е безкрайно щастлива, че точно на празника си е на екскурзия. „Това е най-хубавият подарък”, сподели тя.

Пътешествениците посетиха красивите водопади на Едеса. „Това е гръцката Ниагара”, ахна Камелия Атанасова.

В прелестната Кастория всички се помолиха в манастира „Св. Богородица Мавротиса” от 10. век, където всички бяха втрещени от стенописа „Страшният съд”, разположен на източната стена при притвора.

Във вълнуващо приключение се превърна разходката до остров Св. Ахил, където българският цар Самуил отнася мощите на св. Ахил Лариски. Там е погребан и самият цар Самуил, около останките на базиликите „Св. Ахил”, където се намират саркофазите на цар Самуил, сина му Гаврил Радомир и Иван Владислав, групата си направи фотосесия. На мястото има още над 300 гроба, смята се, че те са на ослепените Самуилови войници.

Бившият шеф на моргата в Дупница Иван Иванов, бившият финансов директор на общинската болница в Дупница Даниела Ильова, д-р Давидко Демиревски, Иван Андонов, Стоил Христов заедно с екскурзовода Малинка Илиева се освежиха с чаша кафе в местен ресторант на брега на самото езеро.

Най-голям кеф за екскурзиатите беше село Псарадес, разположено в т.нар. Бобена долина. В местна къща за гости всички вкусиха боб, голям колкото сливи. Постната бобена чорба нашенци ядоха за 5 евро на паничка.

„Това е Бобената долина, царството на боба. Тук се ражда най-едрият боб, всичко е заради влагата”, обясниха на туристите запознати с района.

Най-голямото приключение беше екскурзията с моторни лодки по Преспанското езеро. Нашенци не можаха да повярват на очите си пред гледката от невероятните скални манастири от 13. век. Групата посети средновековната църква „Преображение Христово” от 13. век, изградена в малка пещера в огромните скали на живописния залив на езерото. Жилища на отшелници, църквата „Св. Богородица” беше истинско изпитание за повечето, тъй като е построена на огромна височина и за да стигнеш до нея, трябва да изкатериш над 150 стъпала.

Строителният предприемач от Благоевград Любчо Петков беше не само пръв пред олтара, но успя да стигне тавана на скалата, където собственоръчно почисти прашасалите от годините старинни икони. „Височината не ме плаши”, надвеси се над 300-метровата пропаст над езерото строителят и ужаси всички. Доктор Демиревски не остане по-назад и се качи по най-високите скали. В тридневната обиколка из забележителностите на Гърция във всеки град и всяко село докторът навърташе по 4 часа ходене пеш. „Най-много обичам да разглеждам старинните къщи и квартали, да научавам нещо ново, да се запознава с хора, да споделям храната и впечатленията си с хора, които мислят като мен”, каза той.