Никой не иска да изгради приют за кучета в Перник, кметът Церовска: В Кастрационния център няма конфликт на интереси със съпруга на зам.-кмета С. Ковачева, издръжката му е 70 000 лв.

Вяра Церовска

За втора година пазарджишката фирма „Анжела груп” ЕООД със собственик Красимир Ангелов пое обслужването на центъра, единствени се явиха на търга, каза зам.-кметът Захариев

В Перник все по-често се натъкват на кучета с ушни марки от други градове

 

Община Перник има отреден още преди време терен за създаването на приют, но до момента няма нито един желаещ да се включи по линията на публично-частното партньорство за изграждането на такъв обект, обясниха кметът Вяра Церовска и заместникът й Денислав Захариев по повод назрелия проблем с бездомни кучета в Перник. Припомняме, преди дни природозащитници протестираха заради бездомните кучета и оставиха пред общината трупове на отровени кучета.

Севдалина Ковачева и Денислав Захариев

«Тук става дума не само за изграждането на приют, а и за по-нататъшната му издръжка, което е скъпо начинание», допълни кметът на Перник.

Колкото до Кастрационния център, годишно от бюджета на общината се заделят по около 70 000 лева за издръжката му. С помощта и на спонсори той е изцяло реновиран, заяви кметът на Перник. За втора година пазарджишката фирма „Анжела груп” ЕООД със собственик и управител Красимир Ангелов е поела обслужването в Кастрационния център. Тя е била и единствената, която се е явила на обявения търг. Тази година договорът й е изтекъл и отново поради липсата на други кандидати договорът с „Анжела груп” е подновен за още 12 месеца, уточни зам.-кметът Захариев. В задълженията на фирмата влиза залавянето и транспортирането до центъра на бездомните кучета, кастрацията, обезпаразитяването и ваксинирането им. И по закон слд това в 3-дневен срок се връща обратно на мястото, от което е иззето, стига това да не е училище или детска градина. Месечно в пернишкия Кастрационен център се обработват по около 70 животни. На ден за изхранването на едно четириного са наложени по 3 лева, поясниха от общината. «Колкото до възможностите за изграждането на модерен голям кучешки приют по донорски програми, държа да изясня, че за съжаление европейска програма, по която да направим това, няма», каза кметът Церовска.

Градоначалникът категорично заяви, че не може да се говори за никакъв конфликт на интереси по отношение съпруга на зам.-кмета Севделина Ковачева. Церовска още веднъж подчерта, че собственикът на пазарджишката фирма е съвсем различно лице от д-р Стефан Ковачев. „Да, той работи като ветеринарен лекар в центъра, при това високо ценен от получилите съдействие от него перничани, но не е нито управител, нито собственик на пазарджишкото дружество. На всеки от нас, работещите в общинската администрация, близките работят някъде и е добре всеки да си намери мястото в онази сфера, в която е най-добър. А д-р Ковачев е отличен ветеринарен специалист!”, заяви още градоначалникът Вяра Церовска, припомняйки, че в Кастрационния център работят и други служители и доброволци.

Специалисти от центъра споделили, че вече има случаи, в които те са се натъквали на ушни марки, поставени на бездомните животни в други райони на страната. За да се сигнализират и органите на реда обаче, трябват доказателства, а не само „изречено на мегдана”, а засега няма категорично доказателство срещу „десанта” на чужди бездомни животни, затова градоначалникът призова жителите на областния град и околните населени места, ако попаднат на такъв инцидент, веднага да го заснемат и предостяват доказателствата в общината и полицията, за да бъдат наказани виновниците и се вземат съответните мерки.