Задържаха убиеца на Роберт Величков от Перник на летището в София, искат постоянен арест за Цветан Иванов

Цветан

 

31-годишният мъж твърди, че искал да се предаде сам, укривал се при роднини в Италия

 

31-годишният Цветан Иванов, който разстреля пернишкия наркодилър Роберт Величков, е задържан за извършеното от него тежко престъпление. С прокурорско постановление мярката му за задържане е удължена до 72 часа, предстои внасяне на искане и за най-тежката мярка за неотклонение «постоянен арест». Цветан е привлечен като обвиняем по чл. 116, ал. 1, т. 6 и 11, във връзка с чл. 115 от Наказателния кодекс. Престъплението бе извършено в ранните часове на 15 ноември в центъра на областния град. Веднага след извършения оглед започнаха активните оперативни и процесуални действия под ръководството на Окръжната прокуратура. В тях бяха включени екипи на ОДМВР – Перник и ГД „Национална полиция“. Според източници от МВР 31-годишният Цветан Иванов е закопчан на аерогарата в София веднага след като кацнал със самолет от Италия.

Роберто

Още на аерогарата той обявил, че се връща, за да се предаде, а граничните полицаи му сложили белезниците и го конвоирали до Перник. По оперативна информация Цветан се укривал при свои роднини на Ботуша. Предполага се, че е разбрал, че го издирват из цяла Европа и е преценил, че най-удачно за него е да се прибере и сам да се предаде. Подробности за професионалните действия по разкриването на убийството на Роберт бяха изнесени миналата седмица от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова на специална пресконференция в миньорския град.

Както „Вяра” писа, самоличността на килъра е била установена веднага, но той успял да напусне страната през границата със Сърбия. Обявен бе за общодържавно издирване, издадена бе и европейска заповед за задържане. Деянието е квалифицирано от Окръжна прокуратура – Перник като убийство, извършено по хулигански подбуди. Арнаудова поясни, че прокуратурата разполага с разпити на трима свидетели и очевидци, разпитани пред съдия от Пернишкия окръжен съд. „Отлична работа на органите на МВР. При първоначалното подаване на сигнала нямаше данни за извършител. Два дни по-късно той е известен и разполагаме със сигурни доказателства за това“, подчерта тогава говорителят на главния прокурор. Арнаудова уточни, че по досъдебното производство са назначени множество експертизи – съдебномедицинска, балистична, трасологична, както и ДНК експертиза за иззетите от местопрестъплението следи.

Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов предостави информация за оперативно-издирвателните и процесуално-следствени действия, в резултат на които се стигна до разкриване на престъплението. Той поясни, че при първоначалните действия са били издигнати три работни версии, две от които отпаднали категорично в хода на разследването. Назначената балистична експертиза ще изясни вида на пистолета, с който е извършено престъплението. Оръжието не е законно притежавано. „След денонощна работа и в пълен синхрон с прокуратурата и съда в Перник е разкрит извършителят и са изяснени мотивите за престъплението, в разследването на което се включиха и криминалисти от ГД „Национална полиция“, заяви главен комисар Маринов.

Цветан Иванов е родом от Плевен, живял в Перник без официална регистрация, до момента на убийството не е имал криминалистически регистрации. От събраните данни е изяснено, че в деня преди убийството посетил казино, където загубил около 2000 лева. Предполага се, че това може да е сред причините за агресивността. Изяснено е също, че извършителят се е разминал на улицата с жертвата и неговия спътник, при което си разменили обидни реплики. Около 10 минути след това отишъл до дома си, взел е пистолет и се е върнал да застреля 25-годишния мъж.