Река Елешница отнесе пътя за обитаваното от 2-ма души село Сажденик в Осоговската планина, общинският експерт Ивайло Чалъков: Семейството не желае евакуация

 

Обстановката в Гърляно се нормализира, багери на община Кюстендил и на „Напоителни ситеми” правят дига по р. Бистрица

Река Елешница отнесе пътя за кюстендилското село Сажденик в Осоговската планина. В района на реката, където има проект за изграждане на ВЕЦ, пътят е отнесен от буйната река на две места.

В село Сажденик живеят двама души, едно семейство, което отглежда и животни. „Установена е връзка с хората. Те не искат да бъдат евакуирани и ще останат в къщата си. При тях ще отидат кметският наместник и хора от оперативния щаб, за да подпишат декларация, че не желаят евакуация. Проблем е, че засега нямат ток. Достъпът до тях е възможен само пеша и с моторна шейна”, каза за „Дарик” Ивайло Чалъков, експерт „Отбранително-мобилизационна подготовка в община Кюстендил. Паднала е стена на къща, която се използва за вила. Водата е отнесла и навес в двора. Паднали са и няколко електрически стълба, до които няма достъп в момента.

Същеверменно стана ясно, че се нормализира обстановката в село Гърляно. Нивото на река Бистрица започва да спада, но остава в сила обявеното частично бедствено положение. „Багерите, които са надолу, преправят отдясно речното легло. Прави се дига. „Напоителни системи” също комбинират с багер малко по-надолу по течението на р. Бистрица. Следим обстановката”, обясни още Чалъков.