И по селата в Пернишко пропищяха от кучешки глутници, кметът на Ярджиловци Данчо Данаилов: Увеличават се с всеки ден, хапят хората, ВиК инкасаторките ги е страх

Данчо Данаилов

 

Кметът на общината Вяра Церовска призна, че нови бездомни животни са се появили и в областния град

 Животните се докарват от приютите на неправителствените организации, хвърли бомба кметът на Батановци Радослав Банчев

Проблемът с безстопанствените кучета е проблем и за селата, стана ясно на регулярната среща на кметовете на малките населени места в Перник. В Ярджиловци картината е повече от тревожна, алармира кметът Данчо Данаилов. Бездомните четириноги се увеличават с всеки изминал ден. Някои от тях са агресивни и има вече пострадали от зъбите им хора. Плашат се не само жителите на селото, особено възрастните и жените, но и служители на различни институции, които от страх от глутниците не могат да си свършат работата. Сред тях например са инкасаторите на ВиК, заяви Данаилов.

Подкрепиха го и останалите му колеги, а кметът на общината Вяра Церовска призна, че нови бездомни животни са се появили и в областния град. Читатели на «Вяра» пък алармираха, че по площада и около ГУМ вилнее нова глутница от около десетина животни, някои от които видимо са на възраст не повече от 3-4 месеца.

Селските кметове признават, че във всеки двор има вързано куче, защото това е някакъв начин стопаните да се пазят от крадците. Много от тях са категорични, че в болшинството от имотите се гледат породисти кучета, за които собствениците им се грижат добре и нямат нищо против чипирането, но в никакъв случай не биха се съгласили животните да бъдат кастрирани. Не от пернишките села идват кучешките глутници в областния град, са категорични управниците на малките населени места, тъй като и при тях болката е същата.

Кметът на Батановци Радослав Банчев изрази дори едно малко крайно мнение – че животните се докарват от приютите на неправителствените организации, защитаващи животните. Когато се препълнят кучкарниците и стопанисващите ги не могат да поемат повече животни или нямат възможност за отглеждането им, те най-вероятно го изхвърлят по селата или най-близкия до столицата град.

Факт е, че преди време и в Брезнишко се оплакваха от „заливащи” ги безстопанствени животни, появяващи се в нощната доба незнайно откъде. Та макар и леко драстична, теорията на батановския градоначалник има доза резон.

Засега проблемът с бездомните четириноги остава нерешим. Защото дори кастрираните, огладнеят ли, стават зли. А с настъпването на зимния сезон обстановката ще се усложнява.

Според мнозина законовата уредба трябва да се прецизира. Може да звучи жестоко, но в много по-напреднали от нас държави проблемът е решен по друг начин – скитащите животни се прибират в приюти, лекуват се, ако има нуда, обезпаразитяват се и се обявяват за осиновяване. Ако след определен период не се намерят желаещи да вземат в дома си кучето или котето, те се евтаназират.