Каракачанов: Нямаме пари за ”Опел”, но мечтаем за ”Мерцедес”

Красимир Каракачанов

 

От началото на 2018 г. да започне ремонт на всички казарми, в които живеят или работят военни.

Това са договорили на среща премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов.

Ремонтите ще продължат 2-3 години. Част от средствата ще осигури правителството, а другите са от бюджета на Министерството на отбраната.

Помолен да коментира френския изтребител, пилотиран и харесан от президента Румен Радев, военният министър каза:

“Ще обсъдим дали можем да си го позволим.” Той даде пример, че всеки може да иска мерцедес S класа, но ако има средства само да си ремонтира старият автомобил, това надали е най-разумното.

“Ако нямаш пари да си ремонтираш “Опела” не мечтаеш за “Мерцедес S” класа”, каза Каракачанов. Той уточни: “Един “Рафал” е от порядъка на 100 милиона евро, иначе аз съм “за” в процедурата да се състезават всички”.

Темата за самолетите “Спартан” е една от темите, която коментирахме с Борисов, тъй като всяко едно техническо средство, в случая “Спартан”- ите, също имат своя ресурс, след което трябва да се направи договор за тяхната поддръжка /сегашният договор за поддръжка е изтекъл по-рано тази година и все още не е подписан нов/. Премиерът е настоял да се намери решение, да се отиде към сключване на договор. Разговори вече сме водили, има определени виждания по офертата, разясни военният министър.

Увеличението на заплатите, което ще получават от началото на 2018 г. служещите в системата, е средно 10-11%, поясни вицепремиерът Каракачанов пред журналисти в Народното събрание.