Кметът Церовска се запозна с модерна софтуерна италианска програма за управление на отпадъци, призна: Дано скоро имаме по-добри възможности за по-чист Перник

 

Модерна софтуерна италианска програма за управление на отпадъци беше представена в община Перник. С новите технологии се запозна кметът Вяра Церовска, нейният заместник Владислав Караилиев, експерти и представите на почистващи фирми. 

Връзката за партньорство с италианската фирма става по време на изложението в град Римини, Италия, в което участват и представители на общинската администрация. По време на презентацията присъства и директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева, която сподели добри практики в работата и контрола на отпадъците.

„Надявам се скоро в Перник да имаме по-добри възможности, за да поддържаме града чист, подреден така, както трябва. Разбира се, че има твърде много, което предстои да направим, дано сме в правилната насока и усилията ни да доведат до реално по-добро подреждане и управление на нашия град, сподели кметът Вяра Церовска и изрази надежда тази среща да бъде полезна за всички представители на община Перник и фирми.

Функциите на системата и контролът на събирането на отпадъците й бяха подробно описани от Андреа Паскуале, който е мениджър на италианската фирма производител „Инова Амвиенте“.

С прилагането на новата софтуерна система всяко домакинство ще плаща такса спрямо отпадъка, който отделя на принципа „плащам толкова, колкото цапам“.

Новата система е въведена в много общини в Южна Италия, в момента се водят още разговори в София и Бургас.