Нови инсталации ще преработват отпадъците на Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово за 9,1 млн. лв., кметовете Москов, Капитанова и Терзиев подписаха договора с министър Димов

Кметът на Гоце Делчев Вл. Москов се поздрави с министър Димов за договора. До него са колегите му Капитанова и Терзиев.

Две нови инсталации ще преработват отпадъците на Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Съоръженията ще обслужват 53 500 жители от трите общини, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По проекта ще се изгради инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци с капацитет 12 300 т годишно и компостираща инсталация за 2100 т годишно.

Договор за изграждането на съоръженията подписаха министърът на околната среда Нено Димов и кметовете на трите общини –Владимир Москов, Минка Капитанова и Людмил Терзиев.

Проектът се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Общият размер на инвестицията е над 9,1 млн. лв., от които 6,9 млн. лв. са евросредствата. Срокът за изпълнение на проекта е 22 месеца. Финансирането от програмата има за цел да осигури до 2018 г. допълнителен капацитет за рециклиране на отпадъци най-малко 20 хил. тона годишно, а до 2023 г. – 105 хил. тона годишно. Това ще намали депонираните битови отпадъци с 12,27%. „Надявам се да изпълните дейностите в срок, съблюдавайки Закона за обществените поръчки. Разчитайте на нас и на колегите от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ за съдействие и консултации, когато са необходими“, каза министър Димов на церемонията по подписването.