Закриха сметището в Бучино! Кметът Атанас Камбитов: Няма да има препълнени кофи в Благоевград, отпадъците поемат към Разлог и Сандански

Атанас Камбитов

 

Зам.-кметът Красимир Георгиев: В Дупница криза с боклука няма да има, отпадъците ще се депонират в София

Няма да има драма с боклука, нито пък ще има препълнени кофи с отпадъци. Това уверение даде кметът на Благоевград Атанас Камбитов по повод закриването на старото сметище край село Бучино, което от 1 януари вече не функционира. Тъй като новото регионално депо все още не е готово и дори строежът му не е започнал, битовите отпадъци на областния център ще поемат към съседните общини Разлог и Сандански. 10 процента от депата там се освобождават, за да поемат боклука на благоевградчани. “В края на януари започваме да строим новото депо, за което са осигурени 23 милиона лева. Срокът за изпълнение е 233 дни”, подчерта градоначалникът. Атанас Камбитов обеща, че въпреки извънредната ситуация с отпадъците няма да вдига такса смет и няма да има затрупани с боклук контейнери.

Финансовият ресурс, необходим за транспортирането на отпадъците, обаче ще бъде непосилен за общината. Сметките сочат, че за година за извозване до новото и модерно депо в Разлог на отпадъците ще са необходими най-малко 12 милиона лева. Затова Благоевград ще разчита на финансовата подкрепа на държавата. Общият проект за изграждане на новото депо край Благоевград включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино на площ от 106 декара. Всички постъпващи в новото депо отпадъци ще бъдат третирани по безопасен за околната среда начин.

Красимир Георгиев

Същевременно стана ясно, че само един кандидат се е явил в процедурата за избор на фирма за третиране и транспортиране на отпадъците в Дупница. Договорът с фирмата се очаква да бъде сключен на 5 или на 8 януари. Според офертата сепарирането на отпадъците ще става в индустриална зона „Филиповци“ в София, инертните материали ще се извозват на депо в кв. „Враждебна”, а тези, които не могат да бъдат оползотворени по никакъв начин, на депото в Костинброд, информираха от община Дупница. Припомняме, че в обществената поръчка са включени трите общини: Дупница, Сапарева баня и Бобов дол. „В Дупница криза с боклука няма да има“, увери зам.-кметът Красимир Георгиев. „Мисля, че тези няколко дни до сключване на договор с фирмата няма да бъдат фатални, тъй като самата технология, по която ще бъде транспортиран отпадъкът на община Дупница, се променя от сегашната. Всъщност отпадъкът ще бъде събиран в контейнер преси, които ще бъдат инсталирани на старото сметище. Там ще става претоварването, така че въпросните контейнер преси за 4 или 5 дни, в които възниква проблемът, може би няма да се напълнят“, обясни зам.-кметът. След сключване на договора сега действащата сметосъбираща фирма ще транспортира пълния размер на отпадъците до сепариращото съоръжение до кв. „Филиповци”, а от там фирмата, която е спечелила обществената поръчка, има ангажимента да транспортира до останалите депа във „Враждебна” и Костинброд. Старите сметища трябва да са закрити на 31.12.2017 година. Красимир Георгиев посочи, че в Държавен вестник все още не е обнародвано решението на МС за извозване на отпадъците до най-близките депа, което може да се окажа проблем за повечето общини. Все пак са изпратени писма до Перник и Самоков. Зам.-кметът поясни, че е проведена среща с представители на общините от областта, на която са разпределени квотите, които се разрешава да бъдат депонирани в двете депа. Община Дупница обаче едва ли ще се възползва от тях, тъй като се очаква сключване на договор с фирмата в дните след Нова година.