Тръмп: Моят ядрен бутон е по-голям от този на Ким Чен-ун

Доналд Тръмп: Човекът ракета сега за пръв път иска да разговаря с Южна Корея.

Санкциите и “други” видове натиск започват да оказват въздействие на Северна Корея, написа американският президент

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се подигра със севернокорейския си колега Ким Чен-ун, като заяви, че има по-голям ядрен бутон от неговия.

“Севернокорейският лидер Ким Чен-ун току-що каза, че ядреният бутон е постоянно на бюрото му. Информирайте го, че аз също имам ядрен бутон, но той е много по-голям и по-мощен от неговия и моят бутон работи!”, написа американският президент в туитър.

В телевизионно обръщение в понеделник Ким заяви: “Целите Съединени щати са в обсега на нашите ядрени оръжия и на моето бюро има постоянно ядрен бутон. Това е реалността, това не е заплаха”, каза Ким Чен-ун, цитиран от „Ройтерс”.

Тръмп заяви, че наложените на Северна Корея санкции започват да дават резултат, като изтъкна отварянето на Пхенян към Южна Корея.

“Човекът ракета сега за пръв път иска да разговаря с Южна Корея. Това може да е добра новина, може и да не е. Ще видим!”, добави той, използвайки прякора, който е дал на лидера на КНДР Ким Чен-ун.

След година заплахи и тракане на оръжия севернокорейският лидер, изглежда, използва предстоящите Зимни олимпийски игри в Южна Корея като инструмент за смекчаване на нарастващия международен натиск върху неговия режим и едновременно с това за запазване на ядрения арсенал на Пхенян непокътнат.

В новогодишната си реч Ким Чен-ун призова за намаляване на напрежението на Корейския полуостров и сигнализира, че е възможно севернокорейски спортисти да вземат участие в игрите следващия месец, които ще бъдат точно от другата страна на границата, в Пьончан. В отговор Южна Корея предложи на северната си съседка преговори на високо равнище на 9 януари, за да подобрят отношенията си.

Южна Корея иска да включи северната си съседка, за да е сигурна, че Олимпиадата няма да бъде смущавана от ядрени опити или ракетни изпитания. Според Сеул това е и начин за подновяване на диалога с изолираната държава, отбеляза „Ройтерс”.