С венци и цветя санданчани почитат Хр. Ботев, ще хвърлят кръста за Богоявление до езерото в парк „Свети Врач” в 11,00 ч.

 

Санданчани ще се поклонят пред паметта на поета революционер Христо Ботев. На 6 януари, когато се навършват 170 години от рождението на Ботев, от 10,00 ч. ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметника на великия българин пред Трето ОУ „Христо Ботев“.

Кръщаването на водата и ритуалното хвърляне на кръста за Богоявление в Сандански ще се проведе в 11,00 ч. на езерото в градски парк „Свети Врач“.

В 10,30 ч. свещениците от местното църковно настоятелство и кметът на община Сандански Кирил Котев ще поведат литийното шествие от храма „Свети Георги“ до езерото в Градски парк „Свети Врач“. Там в 11,00 ч. ще започне церемония по водоосвещение и ще бъде хвърлен символът на християнската вяра. В церемонията ще вземе участие Общинският духов оркестър. За първи път в ритуала ще се включат и военните от Военно формирование 56 040 – Благоевград, за да бъде възстановена стародавна традиция по освещаване на знамената на България и община Сандански.