Над 60 млн. лв. е бюджетът на община Благоевград за 2018 година 

 

60 044 517 лева ще има на разположение за харчене община Благоевград през 2018 година, стана ясно на публичното обсъждане на проектобюджета.

Финансовата рамка на общината беше представена от зам.- кметовете Иво Николов, Христина Шопова, инж. Емилия Тунева.

33 млн. лв. са отделени за делегирани държавни дейности. За местни дейности и делегирани държавни дейности, дофинансирани с местни приходи, са отделени близо 27 милиона лева.

С 18% повече в сравнение с миналата година са средствата, предвидени за образование, 12% е ръстът за култура и общинска администрация.

В проекта на Бюджет 2018 година е включен и ремонтът на улица “Възрожденска“ и обещаната светофарна уредба на входа на кв. „Струмско“, както и на ул. „Славянска“. Проектът на Инвестиционната програма на община Благоевград за 2018 година включва още изграждане на спортни площадки в двора на СОИУЧЕ, както и на 11-о ОУ, ремонт на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания на ул. „Скаптопара“ №26, газифициране на Дневен център за възрастни хора с увреждания „Зорница“, както и на защитено жилище на ул. „Славянска“.

Сред заложените обекти още са изграждане на част ВиК на ул. „Руен“, ул. „Независимост“, „Съединение“, ул. „Черно море“, „Роден край“, както и реконструкция на ВиК мрежи на ул. „Марица“ и инженеринг на ул. „Търново“, каза зам.-кметът Иво Николов. Той допълни, че в част „Изграждане на инфраструктурни обекти“ са включени ул. „Илинден“- II с. Рилци, част „Пътна“, ул. „Черно море“, „Владая“. Ще бъдат благоустроени и улиците „Яне Сандански“ в село Покровник, „Панайот Хитов“, ул. „Хан Крум“ и районът на зоопарка, граничещ с тях по части „Пътна“, „Съоръжения“, „ВиК“, „ОУ“, „ВП“ и „Озеленяване“.