Министерският съвет: Перник ще приеме отпадъците на Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново и Кюстендил

За изграждането на регионалното депо в Перник са дадени 2 475 510.18 лв. от държавния бюджет и 16 503 401.16 по ОП «Околна среда 2007-2013».

 

Перничани питат: Защо в решението на МС не се посочва за чия сметка ще бъдат щетите, които ще бъдат нанесени върху инфраструктурата на община Перник?

Министерският съвет даде разрешение за използването на регионалното депо в Перник от шест населени места в Югозападна България. В документа е записано, че се „разрешава използването на до 10 на сто от оставащия капацитет на регионалното депо в Перник. На него ще се транспортират и обезвреждат чрез депониране отпадъци в количества до 13 731 т от територията на общините Бобов дол, Сапарева баня, Бобошево, Рила, Кочериново и Кюстендил”. В решението на МС се подчертава, че изграждането на регионалното депо „е финансирано със средства, изцяло осигурени от държавния бюджет, Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и европейските фондове”. В документа се напомня, че за изграждането на регионалното депо в Перник са дадени 2 475 510.18 лв. от държавния бюджет и 16 503 401.16 по ОП «Околна среда 2007-2013». По същата схема е финансирано изграждането на още 5 регионални депа в страната, на които, по силата на това решение на МС, също ще се транспортират и обезвреждат отпадъци от други общини. Става въпрос за депата в Самоков, Разлог, Сандански,  Русе и Велико Търново.

Използването на 10 на сто от капацитета на регионалното депо в Перник от шестте общини в Западна България ще се осъществява „до въвеждането в експлоатация на регионалните депа в регионите Дупница, Благоевград и Бяла или до сключването на договор с други, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците, но не по-късно от 31 декември 2019 г.”. В решението на МС се подчертава още, че използването на регионалното депо в Перник и депата на останалите 5 градове в страната ще се прилага в случай, „че общините от регионите Дупница, Благоевград и Бяла не са осигурили законосъобразно третиране на отпадъците към 1 януари 2018 г. въз основа на договори с лица, притежаващи разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от Закона за управление на отпадъците”.

В документа се посочва, че са възлага на директорите на РИОСВ-София, Перник, Благоевград, Русе и Велико Търново, както и на кметовете на общините, които ще приемат отпадъците в своите регионални депа и тези, които ще ги транспортират до тях, да координират и контролират процеса.

В решението на Министерския съвет се посочва, че то може да се оспорва пред ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му. Разпореждането за допускането на предварително изпълнение може да се оспори пред ВАС в тридневен срок от съобщаването му.

Припомняме, че на 15 декември, на извънредно заседание на Общинския съвет в Перник, местните законотворци бяха единодушни, че подобно решение за депонирането на отпадъците на 6-те общини от Югозападна България не е в интерес на жителите на община Перник. В приетата декларация по този повод те настояват категорично този интерес да бъде защитен. В декларацията се подчертава: „Общински съвет-Перник счита, че на територията на Югозападен регион съществуват поне две по-подходящи алтернативи от регионално депо за неопасни отпадъци Перник.

«Очевидно становището на Общинския съвет на Перник не е взето под внимание от Министерския съвет, с оглед на опасността, която е надвиснала над страната от налагане на жестоки санкции. Никъде обаче в решението на МС не се посочва за чия сметка ще бъдат щетите, които ще бъдат нанесени върху инфраструктурата на община Перник. Възниква резонно въпросът откъде една почти фалирала община като Перник ще осигури средства, за да възстанови съсипаната си инфраструктура от тежките камиони, които ще превозват отпадъците? Да не говорим за замърсяването както на въздуха, така и на пътищата, което ще последва от това транспортиране!», коментират запознати от Перник.

Засега няма информация от община Перник дали е обжалвала решението на МС, ще бъдат ли транспортирани отпадъците на шестте общини към Перник и от кога.