Експертът Мирослава Таскова: Разкриваме на децата от Кюстендил тайните на археолозите в музейната работилница

Мирослава Таскова

 

С музейната работилница “Освободителите на Кюстендил” приключва третата година на заниманията, организирани от Регионален исторически музей-Кюстендил. През този период работилницата се превърна в една традиционна образователна програма за децата, които показаха голям интерес към различните теми. От месец февруари стартира четвъртата година, като през нея музейната работилница в Кюстендил ще обхваща доста интересни теми и занимания за учениците.

“Темите, върху които ще се акцентират заниманията през четвъртата година в работилница на Регионалния исторически музей, ще са дванайсет. Голяма част от тях се повтарят, те са свързани със събития от месеца или с традиционен празник на Кюстендил. Пет от историческите теми са свързани с исторически събития – както от националната, така и от местната. Пет от темите представят културата и традициите на хората, живели в миналото, една тема популяризира две музейни професии – на археолога и реставратора, и друга тема се занимава чисто с традиционен занаят”, сподели експертът от РИМ- Кюстендил Мирослава Таскова.

Тя допълни още, че към тези занимания по възможност ще се добавя и някакъв нов елемент, като целта е все повече и повече деца да се докоснат до историята и културата на Кюстендил.