Кметът Димитър Бръчков посрещна в Петрич 11 колеги от Македония, обменяха опит за стопанисване на защитени зони

Кметове от Източния регион на Македония посетиха община Петрич по линия на изпълнение на Програмата за опазване на природата в Македония. Целта е запознаване с добрите практики по отношение на стопанисването и управлението на защитените територии, зони и местности. 11 градоначалници на македонски общини бяха посрещнати от кмета на Петрич Димитър Бръчков, който накратко запозна гостите с основните акценти от туристическата визитка на община Петрич, обвързани с обявените защитени територии и местности.

Той подчерта, че едно от най-големите богатства на община Петрич е Природен парк „Беласица”. Освен това в обхвата на общината е защитената местност Рупите, както и зони в различни райони и населени места. „Разнообразни археологически и исторически паметници, богатата история, природата ни, съчетани с традиционното гостоприемство и удобните комуникации, свързват Петрич със света и света с Петрич”, посочи кметът Димитър Бръчков.
Градоначалникът изрази надежда, че след това посещение на място македонските градоначалници и експерти ще видят един добър пример, който би могъл да се приложи при изпълнение на Програмата за опазване на природата в Македония.

Приветствие към домакините направи кметът на община Кочани Илчо Николов. Той отбеляза, че Петрич е сериозна природна спирка в научното пътуване на македонската делегация и благодари за посрещането от ръководството на общината.
„От тук с удоволствие ще приемем аргументите и практиката за управление на защитени територии. Ние, градоначалниците от Източния планински район на Македония, сме наясно с предизвикателствата, пред които се изправяме”, посочи Илчо Николов.