Смъртоносният инцидент със сина на министър Московски станал извън зоната за шейни на „Бороспорт”

Продължава разследването на причините за инцидента в Боровец, при който загина 4-годишният син на транспортния министър Ивайло Московски. Една от версиите е, че се е стигнало до трагедията заради неравност по трасето. Според тази версия неравността изкара от пътя машината и тя се ударила в дърво.

Сигналът за инцидента е подаден в 14:15 ч. в МВР. По предварителна информация министър Московски сам е управлявал личната си моторна шейна.
Инструкторите, които отдават под наем моторни шейни, са категорични, че туристи не могат да бъдат качени на машините без предварителен инструктаж.
Моторни шейни се дават под наем на туристи след 10 минути инструктаж за безопасност, това каза Асен Манов, който се занимава с такава дейност в курорта Боровец. Туристите се движат с 10 км/ч, задължително с каски, има и водачи – броят им зависи от броя на хората в групата. Шейни се дават под наем само на хора, навършили 18 г., тези под 18 г. са пасажери, уточни Манов. Инцидентът е станал на урегулирано трасе за моторни шейни в района на хижа „Чакър войвода”. В този район е много голям наклонът, трябва да се кара с професионална шейна, твърди Асен Манов. „Бороспорт” поддържа 10-километрово трасе за моторни шейни, но то не включва участъка, в който е станал инцидентът, каза Росица Стойкова от фирмата. Трасето се поддържа със специална машина, която на 2-3 дни минава, за да обезопаси терена. Трагедията потресе курорта.

Същевременно източници на вестник „Вяра” съобщиха, че Ивайло Московски е бил в компанията на няколко приятелски семейства. Шейните не били наети от местните фирми, а са докарани от София. Машините са изключително мощни – от по 150 кубика, и впечатлили дори служителите на фирмите, отдаващи под наем подобна техника в курорта. Туристите са се отправили на разходка, без да наемат и водач от Боровец. По непотвърдена информация водач е бил Ваньо Тодоров.