Асен и Николай Гюзелски ослепили чичо си Георги, за да спасят кочина и плевня, съди ги за отвличане и принуда

Георги след побоя

 

72-годишният Георги: Страх ме е от синовете на брат ми, след като ме биха, искам затвор!

 

Районният съд в Дупница стартира делото срещу братята Асен и Николай Гюзелски, пребили преди време чичо си Георги Гюзелски в бобовдолското село Новоселяне.

Георги Гюзелски

След побоя 72-годишният Георги Гюзелски ослепял с едното око. Възрастният човек съди племенниците си, срещу които са повдигнати 3 обвинения след скандали през 2016 г., възникнали заради кочина и плевня. Асен и Николай Гюзелски са на подсъдимата скамейка за отвличане, принуждаване на лице да извърши нещо против волята си и средна телесна повреда. До съд се стига, след като преди около 2 г. Георги Гюзелски бил бит и принуден от синовете на покойния си брат да оттегли жалба срещу тях за премахване на незаконните кочина и плевня в имота на Георги, подадена в община Бобов дол. Възрастният човек живее в София и периодично ходи в родното си Новоселяне, където има наследствени имоти. Племенниците му притежават овощни насаждения в Новоселяне. Асен е бивш полицай на летището в София, а Николай – пенсионер.

„Двамата братя вдигнаха 2 селскостопански постройки в мое място, за което имам нотариален акт и удостоверение за наследници. Подадох жалба в община Бобов дол за събаряне на постройките. От общината издадоха предписание на братята да съборят сградите в срок от 1 седмица. Вместо това те ме биха, ритаха, яко ме налагаха. Принудиха ме да оттегля жалбата си, като ме качиха насила в колата на единия и ме закараха в общината в Бобов дол. Оттеглих жалбата, за да спася живота си. Лявото ми око беше разкъсано. Наложи се да ме оперират и да ми поставят специална леща. Вече не виждам нищо с това око”, каза Георги Гюзелски. След старта на делото в съда той дойде в редакцията на „Вяра” заедно със сина си и техен приятел и припомни за случая, за който в. „Вяра” писа и преди време. Подчерта, че е бил бит от двамата обвиняеми два пъти – през август и ноември 2016 г.

„Това не е единственият побой, който съм изтърпял от племенниците ми. На 20 август 2016 г. ме биха ме заради това, че направих забележка на Асен. Имат 5-6 котки, които идват и влизат вкъщи, ядат храната, която намерят. Казах на Асен да ги махне, а той взе една кофа, до половината пълна с вода, натресе ми я на главата и започна да ме удря. Аз имам 6 операции на главата. Не съм добре със здравето, но това не им пречи да ме тормозят. Те бяха пребили и баща си няколко години преди да почине. Налагали са го, защото той много пиеше. Бяха му счупили няколко ребра. Тогава той ми се оплака: „Ябанджии да бяха, нямаше да ме бият така, както ме биха синовете ми”. Страх ме е от тях. Откакто ме биха, все ми се струва, че някой ме преследва, някой ме гони, някой ще ме удари. Като мине човек покрай мен, аз се свивам. Сънувам кошмари, не спя по цяла нощ. Вече ме е страх и да ходя на село, не съм ходил от м. ноември. Страх ме е да не пратят някой или те да ме пребият. Николай има пушка, а Асен – пистолет. Искам справедлива присъда. Те трябва да лежат в затвора”, заяви 72-годишният мъж.

Във връзка с конфликта миналата година Георги Гюзелски бе представил в редакцията медицинско свидетелство от ИСУЛ, където е претърпял операция на лявото око. Преди това е зашит с 3 шева в болница в Дупница, след като е закаран с линейка от екип на Спешния център с кръвоизлив в окото.

След побоя Георги Гюзелски извикал и полиция. „Обадих се в полицията, но племенниците са били пуснати същата вечер. Николай дори казал пред полицая: „Ще взема пушката и ще го гръмна с 2 куршума”. Полицаят му отвърнал: „Недей да говориш така пред мен”. Съседът ни Иван Минички също е подал жалба срещу тях заради едни лози, които влизали в негов имот”, допълни Георги. Възрастният човек посочи още, че докато бил в ИСУЛ, племенниците му ходили там, за да го предупредят, че не трябва да се оплаква от тях. „Дойдоха на свиждане в болницата и аз мислех, че ще се извинят. Те обаче ми заявиха: „Престани да се занимаваш с полиция и да подаваш жалби срещу нас”.

Припомняме още, че след публикацията в редакцията получихме писмо от Асен Гюзелски. В него се казваше: „В болница ИСУЛ не му е правена операция, това го проверих лично, установих го в разговор с медицинско лице от болницата.

Постройките, за които претендира чичо, са строени през 1987 г. едната, другата е масивна – кочина-плевня, през 1996 г., когато баба ми София Гюзелска и баща ми Радой бяха живи и той не си е предявявал претенциите. Документите, които има – нотариален акт, са от 2016 г., 6-и м. Въз основа на него предявява претенции за събарянето на сградите, като пише жалба в община Бобов дол, от която доброволно се е отказал.

Окото, уж с което не вижда – на 3 март 2017 г. Г. Гюзелски беше в Новоселяне заедно със сина си Николай Гюзелски. Извършваше той детайлна резитба с ножица, а синът му пиеше бира. На другия ден Г. Гюзелски пръскаше дръвчетата с пръскачка. Това е за слепотата и страха.

Относно жалбите на Иван Минички – претенциите му бяха отхвърлени от община Бобов дол, като се доказа, че лозите са в наше място зад неговата ограда, а той и Минички е заградил част от нашия зид, което е видно. Всеки знае, че всеки мотив има цел. Целта на чичо ми е не да събаря сградите. „Кой ще даде на багер да бутне постройките, аз ще ги спра”, това са негови думи. Сам е казал пред вестника, че няма пари, това е мотивът да ни шантажира”.

Георги Гюзелски отрича твърденията на Асен. „Не сме имали спорове за имоти. Племенниците ми се занимават със земеделие, работят нивите – 25-26 дка, които са и мои, наследствени. Аз не съм отишъл там, страх ме е”, казва пенсионерът.

Делото на Георги срещу Асен и Николай е насрочено за 13 март. Като свидетели са посочени Иван Минички и Милчо Стоилов.