Дългоочакваният ремонт на Джамията в Дупница стартира през лятото, общината отпусна 100 000 лв.

Джамията в Дупница

 Средствата за спасяването на сградата са от собствени приходи, по покрива има теч, мазилката пада

 

Дългоочакваният ремонт на галерия „Джамията” в Дупница ще бъде извършен тази година, уверяват от общината. „До месец и половина ще стартира процедурата по избор на изпълнител. Тъй като Джамията е паметник на културата, ремонтът може да се извърши само от лицензирана фирма. Има и срокове за обжалвания, така че се надяваме същинската работа да започне в топлите месеци”, обясни пиарът на общината Христо Апостолов.

За спасителните ремонтни дейности в тазгодишния бюджет са предвидени 100 000 лева. Средствата са от собствените приходи на община Дупница. От общинската администрация припомниха, че по тяхно искане лицензирани фирми са остойностили предстоящия външен ремонт.

Както сме писали, емблематичната за града сграда се руши. По покрива има течове, израснаха и дръвчета. Мазилката на фасадата пада и крие опасности.

Припомняме още, че сградата беше ремонтирана през 2007 година със средства по програма „Красива България”. Две години по-късно специално назначена комисия бе установила, че ремонтът е изпълнен некачествено. Преди около 2 г. бе изготвен проект за цялостен ремонт, реставрация, дренаж и други дейности на стойност 192 729 долара. Общината кандидатства за финансиране пред Фонда за опазване на културното наследство към посолството на САЩ, но проектът не бе одобрен.

Джамията в Дупница е изградена през 17-и век върху руините на православен християнски храм. През 1968 г. е обявена за архитектурен паметник на културата. Сградата, впечатляваща с изключителна акустика, се използва като галерия и за културни изяви.