Кметът Церовска: С облигационния заем от 6 млн. лв. гасим дългове от 1 500 000 лв. към „Топлофикация”

 

С облигационния заем от 6 млн. лева, който ще изтегли община Перник, ще бъдат погасени всички стари задължения към „Топлофикация” – Перник. Това съобщи кметът на община Перник Вяра Церовска. По нейна информация това са 1 500 000 лв. и са за последните три години, тъй като има давностен срок.

Задълженията на общината са започнали да се трупат след приватизацията на топлоснабдителната фирма през 2011 година. Задълженията са основно на детските градини. „Топлофикация” е имала претенции към общината да поеме и задълженията на училищата, но те са на делегирани бюджети, подчерта кметът. Ние периодично си изплащаме текущите задължения към ТЕЦ-а, каза Церовска и уточни, че включително и днес са разплатени 31 858 лв. текущи задължения.

По думите на градоначалника исканият от 6 млн. лева облигационен заем е много важен за намаляване на задълженията към НАП. „С него ще бъдат върнати средства, които са изразходвани и е трябвало да са дадени за НАП в периода 2009 – 2014 година. Знае се, че тогава лихвите са били 25%, а сега 10%, но това също е доста сериозна сума, като се има предвид натрупаните задължения, които се начисляват. Поради тази причина ние и сега сме в споразумение с НАП“, коментира кметът. Близо 3 млн. лева към облигационния заем ще отидат, за да се изплатят старите задължения към НАП.

„Искам да отбележа, че от периода, в който започват да се натрупват задълженията, през 2008 година община Перник получава 12 млн. лв. по едно дело, които са 100% чисти пари, с които се погасяват всички задължения, които е имала общината към този момент. През 2009 година община Перник получава още 6 млн. лв. по същото дело и оттогава започват да се натрупват тези задължения“, обясни Церовска.

Тя уточни, че другите средства, които трябва задължително да върне общината, за да може да го усвои този облигационен заем, е кредитният овърдрафт – 1 500 000 лв., отново изтеглен преди встъпването й в длъжност на кмет.