Съветникът Зашкев засипа Вл. Георгиев с лавина от въпроси за паркирането в Боровец, кметът призна: Няма конкретен общинар, който да контролира дейността им

Васил Зашкев

Общинският съветник от Реформаторския блок Васил Зашкев притисна кмета Владимир Георгиев на ОбС сесия в Самоков с питане как се управляват и стопанисват общинските паркинги в Боровец и какви са приходите от тях за месеците декември 2017 г. и януари 2018 г. Съветник Зашкев попита още  на какъв принцип са назначени служителите на общинските паркинги в к.к. Боровец, има ли назначен пряк ръководител, който да отговаря и контролира дейността им, и ако е да, кой е?

Владимир Георгиев (вляво)

Какви са неговите задължения и отговорности? Каква е отчетността на сумите, събрани от служителите на общинските паркинги в к.к. Боровец? Какви документи издават служителите на общинските паркинги за събираните суми от гражданите, ползващи ги? Кой събира сумите от служителите на общинските паркинги? Има ли служител на община Самоков, който да контролира издаването на платежни документи на гражданите, ползващи паркингите?  В отговор кметът Георгиев посочи, че приходите са съответно: за месец декември – 14 320 лв., за януари – 27 020. Той изтъкна, че има ръст на приходите спрямо същите месеци от предходни отчетни периоди, като конкретно посочи приходите за 2015 и за 2016 г. Ангажираните с обслужването на общинските паркинги в Боровец се наемат на граждански договор. Предоставени са им касови апарати и издават касови бележки, обясни кметът. Отчитат се на каса с фискален касов бон. От кметския отговор стана ясно, че няма определен служител от администрацията, който да контролира дейността им. “Събраните приходи от такси се отчитат на касата на общината ежемесечно чрез представянето на отчет фискална памет за оборота през последния месец, на който се издава приходен касов ордер и се съставя протокол от счетоводители на общината“, каза Георгиев. Тъй като във въпроса не се искаше отговор относно размера на разходите и той не беше посочен, не става ясно каква е печалбата от дейността на общинските паркинги в Боровец. Зашкев възрази на отговора на кмета: “Моето питане беше има ли назначен пряк ръководител и ако е „Да“, кой е? Отговорете, Георгиев, не на мен, а на нашите съграждани. Тези питания имат някакъв ефект. Нека всеки си направи изводите сам“, заяви Зашкев.