Славчо Павлов, Валентина Грънчарова, Ани Караджинова и Христо Михалчев: ДБГ в Дупница е в оставка от 1 г., няма да участваме в коалиция „Анти ГЕРБ”

От ляво надясно: Валентина Грънчарова, Ани Караджинова, Славчо Павлов и Христо Михалчев

Славчо Павлов и Христо Михалчев бяха категорични, че няма да подадат оставки като общински съветници

Структурата на Движение „България на гражданите” (ДБГ) в Дупница от година е в оставка. Това обяви общинският съветник и вече бивш председател на формацията Славчо Павлов на пресконференция, на която присъстваха и зам.-председателят Валентина Грънчарова, секретарят Ани Караджинова и общинският съветник от гражданската квота на Реформаторския блок (РБ) Христо Михалчев. Оставката е била подадена лично на председателя на ПП ДБГ Димитър Делчев. Стана ясно, че местната структура е със замразена дейност и не участва в партийния живот. Павлов поясни, че изявлението на четиримата е свързано с решения на националното ръководство на ДБГ за замразяване на членството на формацията в РБ и търсене на съмишленици по места за сформиране на анти ГЕРБ коалиция. Като причина за подаването на оставките бяха посочени драстични различия в политиката, водена от РБ и лидерите на десните партии в последните години.

„Не приемаме разделението вдясно, не приемаме разделението на отделни партии и единствената сруктура, в която бихме участвали в бъдеще, е единна дясна платформа, която е обединена на принципите, които ние винаги сме защитавали и заради които сме се включили в политиката като граждани. Ние не сме казионните политици, а едни граждани, които и извън политиката са отстоявали същите принципи и поведение. Ние сме се включили в политиката, за да защитаваме интересите на местната общност и да работим в нейното име. Не приемаме участие в политиката на принципа „Анти”, „Анти ГЕРБ” или „Анти еди-кого си”, защото нашето убеждение винаги е било, че политиката в своята същност трябва да е креативна, а не деструктивна. Ние ще продължаваме да работим по същия начин, по който сме работили досега. Няма да бъдем принадлежност на никого и да провеждаме интереси в разрез с нашите принципи и възгледи”, заяви Павлов.

Лидерът на ДБГ в оставка допълни, че чакат развитие от централата. Уточни, че едва сега обявяват, че са подали оставка по молба на Димитър Делчев, в чието лице виждат бъдещето на политиката в България.

„Няма как да подкрепим решение анти ГЕРБ. Ние може да се обявим против или за определени политики. Ние сме за политиките, които са принципи и верую на нашата дясна ориентация, каквато е и ГЕРБ, и виждаме бъдещето на държавата в една широка коалиция, включваща всички десни партии, която неизменно трябва да включва и части от сега управляващите. Безспорно във всяка партия има ценни и разумни хора, споделящи принципи, които не приемат дадена политика. Но да се обявиш анти ГЕРБ цялостно, против цялата структура, е неприемливо. Нашият основен противник и нещото, срещу което ние ще се борим, е очевидното и все по-осезаемо настъпване на левия политически модел и опитите за реставрация на бившия комунистически режим от неговите наследници. Всички вие ежедневно сте свидетели на провокациите и скандалите, които те инсценират в обществото, включително и с чужда помощ”, отбеляза Павлов.

Славчо Павлов и Христо Михалчев бяха категорични, че няма да подадат оставки като общински съветници от РБ, тъй като не са се отказали от принципите си и продължават да работят за града. „Това решение по никакъв начин не касае статута ни в ОбС-Дупница. Не сме ние тези, които сме изневерили на принципите на РБ, както и с действията си да работим в полза и интерес на местната общност и доброто на нашия град. Това сме го правили и преди да бъдем общински съветници, а влизането в местния парламент беше още един инструмент, който работи в полза на гражданите. Никога не сме спирали и няма да предадем интересите на хората”, заяви Павлов. Христо Михалчев допълни, че не членува в политическа партия и е поканен да се кандидатира за общински съветник от гражданската квота.