Милчо Спиров: Бобошевската агрономка Цвета Алексиева съветва Фидел Кастро в Куба, от недохранване майка й молела съседката да я кърми

Цвета Алексиева

Животът на 85-годишната дама е достоен за филм, твърди общественикът

 

Бобошевската агрономка Цвета Алексиева е била близка приятелка на кубинския лидер Фидел Кастро, докато работела на Острова на свободата, самият Кастро я търсил за консултации. Това разказа бившият учител и общественик Милчо Спиров от кюстендилското село Шишковци.

Милчо Спиров със съпругата си

Той сподели вълнуващи спомени от живота на Алексиева по повод 85-годишнината й в писмо до в. „Вяра”. „Агрономът Цвета Борисова Алексиева е родена на 1 април 1933 г. в село Скрино. Нейният произход е в унисон с живота и делото на най-големия будител св. Иван Рилски. В спомените от своето детство тя разкрива цяла плеяда от дадености на природата и населението, които в ежедневието са я калили и утвърждавали като истинска българка, носителка на здрав морал, борчески несломим дух, благоблагородство и силна християнска вяра.

Със сълзи на очи си спомня живота в планинското село, мизерията, оскъдното здравеопазване, тежкия труд на селянина. Спомня си, че майка й е казвала, че от недохранване не е имала кърма и се молила на съседката да я кърми. Скъпи спомени е съхранила като ученичка в началното училище и в прогимназията в съседното село Бобешево. Висшето си образование завършва с голямо усърдие, като става често търсен селскостопански служител. Една след друга прелиства страниците на своя живот, една от друга по-интересна и богата на преживявания. Всички контактували с нея остават с най-прекрасни впечатления, проявяват благородна завист към нейните способности.

Ние работихме като специалисти в една стая на ДЗС в с. Рашка Гращица, обл. Кюстендил. Не скривам, че това ми е давало възможност ежедневно да се уча и утвърждавам като достоен гражданин и селскостопански служител от Цвета Алексиева. Тя е наследила много качества от своите родители, които са служили за пример и подражание на много млади хора в тяхното израстване като достойни българи, професионалисти и държавници. Смятам, че тя е източник на много човешки добродетели, с които е заразявала младото поколение.

Цвета Алексиева се е доказала като добър специалист не само в България, но и по света, наложила и завоювала много успехи в областта на селскостопанското производство. Печелила е конкурси и е работила в много държави. Най-продължително време работи в Куба. Там тя е търсена за консултация от Фидел Кастро и установява приятелски отношения с него. Запознава се със семейството на Кастро и други държавници от Куба.

В спомените си тя не скрива, че е контактувала и с държавници от България. Ученолюбива, постоянно търсеща утвърждаването на човешките достойнства, Алексиева е носител на новаторството и успеха в живота. Ако животът й е заснет от кинокамера, това ще бъде най-търсената прожекция, от която човек може да се научи да живее истински достоен живот”, разказа Милчо Спиров.