Домашен арест за Анастас и София Циканделови от Петрич, вкарвали срещу тлъст хонорар араби без средно в МУ

Домашен арест беше постановен за семейството Анастас и София Циканделови от Петрич, обвинени за нелегален прием в Медицинския университет. Със същата мярка е и клиентът им- студентът Абдул Мохамед Амар.

С помощта на фирмата на Циканделови в университета са приемани хора без средно образование от арабски произход. Циканделови и Амар в началото на годината бяха с наложени мерки за неотклонение парични гаранции от по 200 хиляди лева.

Тримата бяха разпитани в следствието. Нито един от тях не излезе след разпита, бяха преместени в Специализирания съд. Обвинените не са внесли паричните гаранции и според закона тогава се налага една от по-тежките мерки за неотклонение.

Домашният арест ще бъде оспорван след седмица.

В хода на разследването стана ясно, че чужденци, които не отговарят на изискванията за прием в Медицинския университет, са плащали по 40-50 хил. евро, за да се намърдат вътре.

В края на януари специализираната прокуратура повдигна обвинение на групата. С обвинения са бивш ректор на университета, други  двама служители на вуза, семейството от Петрич и чужденец от Великобритания от арабски произход.

„Групата, която е разследвана за периода 2015-2017 г., набирала кандидати за обучение на английски език. Целта била да получат диплома от МУ, което е свързано с получаването на статут на постоянно пребиваващи в страната. Чужденецът от Великобритания рекламира университета и набирал хора, които имат финансова възможност, но не отговаряли на изискванията. Посредническата дейност минава през фирмата, чийто управител е д-р Атанас Циканделов. До преди две години тя била официален посредник, но останала без лиценз, но продължила дейността си.”, обясни схемата шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Д-р Атанас Циканделов е родом от Петрич, но от години живее в София. През 2015 г. в Петрич беше сключен договор с Медицинския университет за откриване на откриване на център за обучение на чуждестранни студенти. Идеята беше срещу такса от около 8000 евро да се обучават медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и специалисти по медицинска козметика. Филиалът трябваше да се управлява от д-р Циканделов и съпругата му София. На първо време се очакваше студентите да са основно от Гърция, като фирмата на съпругата на доктора и на сина му Димитър – „Интер хекс”, трябваше да се погрижи за набирането им. Идеята обаче остана нереализирана. Според Търговския регистър фирмата е регистрирана в Петрич, но развива дейност в столицата.