Окончателно: Ремонтират граничната ограда без конкурс

Саватева попита опонентите си ходили са на място на оградата - да видят колко вода се излива отгоре

Промяната ще позволи по всяко време, ако съоръжението падне, да се ремонтира веднага, без да се обявява обществена поръчка за избор на изпълнител

 

Оградата по границата занапред ще бъде ремонтирана без конкурс, реши мнозинството с промени в Закона за обществените поръчки на второ четене. Контра удариха само от БСП и ДПС, които предупредиха, че тази поправка не се налага, защото и сега има текст в ЗОП, който позволява спешни ремонти без конкурс. Златна дупка, швейцарско сирене, сериал – бяха епитетите, употребени по адрес на оградата по границата с Турция, които не помогнаха да обърнат нагласата на ГЕРБ и ОП да приемат параграфа. Промяната ще позволи по всяко време, ако съоръжението падне, да се ремонтира веднага, без да се обявява обществена поръчка за избор на изпълнител.

Филмът става сериал, предупреди Иван Иванов от БСП с намек за разкритията по границата, които засне Елена Йончева и даде сигнал за проверката на прокуратурата. Всеки текст, който позволява да бъдат заобикаляни конкурсите при обществени поръчки, създава хранителна среда за корупция, ДПС е против, обяви и Йордан Цонев, който обясни защо е гласувал против.

“Гласувах против, защото наш принцип е, че Народното събрание трябва да се ограничи от приемането на текстове, които създават хранителна среда за корупция. Това е основната битка за борба с корупцията!”, възкликна Цонев. Преди гласуването Хамид Хамид посочи и конкретния текст от закона, който и сега позволява да се ремонтират участъци от граничната ограда при извънредни обстоятелства. Хамид отхвърли твърдението на управляващите, че този текст е необходим, защото има природни бедствия. Тезата защити по-рано Диана Саватева от ГЕРБ. Този текст легитимира една далавера, каквато е каналджийството, да ви припомня в чии хотели се настаняват военните, но това е въпрос на друга тема”, скочи Хамид с намек по адрес на лидера на НФСБ и вицепремиер от ОП Валери Симеонов, собственик на хотел край Малко Търново. Опозицията припомни още, че в момента се води все още досъдебно производство и има проверка на прокуратурата, на което Саватева възрази.

„Води се досъдебно производство, но това е само проверка, няма обвиняеми“, контрира тя и попита опонентите дали са ходили на място на оградата – да видят колко вода се излива отгоре, върху оградата, от дъждовете и снеговете. Тя напомни на опозицията, че корупцията се доказва, а ремонт на даден участък от оградата няма да попречи на разследващите да си свършат работата, ако заснемат обстановката преди корекцията и след това.

“Не мисля, че ремонт на място така ще промени обстановката, че разследващият орган няма да си свърши работата. Внушения за корупция може да се правят, но аз като журналист знам, че всяко нещо трябва да се докаже”, заяви бургаската журналистка от ГЕРБ. Тя уточни, че там, където няма ограда, границата се пази с жива сила.

“След този сняг аз очаквам поредните срутвания, както и да изчезне тази ограда. Като замине снегът, най-вероятно и оградата ще замине”, отвърна Иван Иванов от БСП. “Това е законът на златната дупка, защото златната ограда искаме да я направим златната дупка”, възкликна той. Социалистът припомни, че за оградата вече са изхарчени 250 млн. лв., а мнозинството иска да продължава да налива.

Кое не разбрахте от цялата работа – прокуратурата извършва проверка! Не превръщайте парламента в съучастник на една кражба!”, каза Иванов и обяви, че затова БСП няма да участва в нея.