Газ потича по трасето Симитли – Разлог – Банско, министър Петкова: Чакаме разрешението за строеж през март 2019 г., до края на 2020 г. трябва да сме готови

Изготвя се доклад за ОВОС, подготвено е задание за разработване ПУП, уточни още Петкова

До края на 2020 г. газ трябва да потече по трасето Симитли – Разлог – Банско, като проектът е приоритетен за правителството, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание. Темата зачекнаха депутати от района.

„Работи се активно за неговата реализация“, посочи тя. „Към момента се изготвя доклад за ОВОС. Подготвено е задание за разработване на подробен устройствен план. Планирано е разрешението за строеж да бъде получено през март 2019 г., а в края на 2020 г. се предвижда строежът да бъде въведен в експлоатация“, каза министърът и добави, че изграждането на газопровода ще даде техническа възможност за потенциална газификация и на селищата Баня и Добринище.

На депутатски въпрос относно политиката на министерството относно топлоснабдяването Петкова информира, че от 2014 г. до март 2018 г. специализираната администрация на ръководеното от нея ведомство е извършила 21 проверки на топлофикационните дружества, от които 18 планови и 3 извънпланови проверки. „Извънплановите са на „Топлофикация София“, „Топлофикация Перник“ и „Топлофикация Габрово“, по повод големите аварии случили се там. При всички проверки са установени пропуски и нарушения, свързани с техническата експлоатация, за които са дадени задължителни предписания и е потърсена административно-наказателна отговорност“, каза Петкова. По думите й недостатъчните инвестиции за рехабилитация и модернизация в топлопреносните мрежи на топлофикационните дружества водят до повишаване аварийността и влошаване качеството на услугата за потребителите, тъй като голяма част от топлопреносната мрежа е в експлоатация от над 40 години.