Кметът Чимев, зам.-министърът Георг Георгиев и д-р Алекс Оскар откриха паметната плоча на жп гарата в Дупница: Спасяването на евреите никога няма да бъде забравено

От дясно наляво: Лони Хаздай, Георг Георгиев, Алекс Оскар и Методи Чимев

 Кюстендилката Виктория Атанасова прочете част от поемата „Влаковете” на поета Симчо Исаков, Л. Хаздай: С конски вагони над 1600 евреи трябваше да бъдат закарани към лагерите

Спасяването на евреите от българския народ никога няма да бъде забравено. Това многократно бе подчертано при откриването на паметната плоча, поставена на фасадата на жп гарата в Дупница от Организацията на евреите в България „Шалом” в знак на благодарност и признателност към българите, проявили героизъм и човещина за спасението на българските евреи и почитане на паметта на депортираните от Беломорска Тракия и Македония.

Виктория Атанасова

„Малцина знаят, че Дупница е била една от спирките, където са престоявали евреите от Драма, Кавала и Солун.

Сред присъстващите бе оперният певец Арон Аронов.

Тук те са прекарали част от последните си дни, затворени в тютюневия склад, и ние благодарим на дупнишката общественост, която се опитваше да облекчи техните страдания, като им прехвърляше през оградата храна, вода и дрехи за децата. Отговорно заявявам пред всички вас, потомци на тези достойни дупнишки граждани, това никога няма да бъде забравено”, посочи Лони Хаздай. Председателят на дупнишката организация „Шалом” Хаздай нарече подвиг действията по спасяването на евреите. „Паметни знаци се поставят на места, където се е случило нещо. Ние обаче избрахме да поставим паметния знак точно тук, защото нещо не се случи, нещо не стана. Точно тук, на тази гара бяха позиционирани влаковете, съставени от конски вагони, в които повече от 1600 евреи от Дупнишка околия трябваше да бъдат закарани на жертвеника на човешката лудост. За щастие тези влакове никога не тръгнаха. Спасяването на българските евреи е една история за борбата на хората със съдбата, една история, в която безспорен победител са хората. Тази борба е била ежедневна, безмилостна. За някои е била дори фатална, но борба с успешен край. За тази борба не е нужно само да се сещаме във време на годишнини и чествания, а трябва да се говори постоянно. За това нашата малка общност реши да постави този паметен знак, знак на признателност към българската общественост, с чиято гражданска позиция, прояви на активност и ангажираност бе възможно спасяването на българските евреи. За съжаление не такава беше участта на евреите от Беломорска Тракия, Македония и Пирот. Повече от 11 000 невинни жени, мъже и деца изгоряха в кладата на човешката лудост – Аушвиц”, отбеляза Хаздай.

Кметът на община Дупница Методи Чимев подчерта ролята за спасението на българските евреи на дупнишкия депутат Димитър Икономов. „Аз съм националист, но не съм антисемит. Цитирам Димитър Икономов, имайки предвид, че това е човекът, благодарение на когото група от 43-ма народни представители внасят петиция пред тогавашния министър-председател в защита на евреите. Плочата, която откриваме, е в знак на признателност към такива хора, към хората, които помогнаха 48 000 български евреи да бъдат спасени“, каза Чимев.

Моменти от откриването

Заместник-министърът на външните работи и национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев определи като позор унищожението на евреите. Изрази надежда, че пламъкът на българския разум и българската мъдрост ще осветяват и пътя на Европа и на света. „Дълбоко вярвам, че същността на българина е не само състрадателна и толерантна, но и изключително мъдра. Това преди 75 години е помогнало на нашите братя и сестри евреи да бъдат чути от цялото българско общество”, заяви Георгиев. Зам.-министърът допълни: „Като отговорни хора ние, като представители на държавата и нейни служители ще направим всичко възможно никога повече в бъдещите години да не се допусне подобен позор”.

На плочата бяха поставени цветя.

„Преди 75 г. България бе превзета от една идеология, фашистката човеконенавистна идеология, същата тази идеология бе в основата на страданието на милиони хора в цяла Европа и бе в основата и на тези 11 000 евреи, между които и тези 4000, чиято памет почитаме днес. Преди 75 г. хора като Димитър Икономов, всички тези народни представители, обикновени граждани помогнаха България да запише една от най-светлите страници в своята история, в съвременната европейска история, помагайки на повече от 48 000 свои сънародници да не бъдат депортирани и изгорени в лагерите на смъртта”, сподели д-р Алекс Оскар. Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом” Оскар бе категоричен: „Никога няма да забравим както тези, които бяха погубени, така и хуманността и добротата на българския народ”. Извън протокола кюстендилката Виктория Атанасова прочете част от поемата „Влаковете” на поета Симчо Исаков – неин съгражданин и сънародник, написал творбата веднага след събитията по депортирането на евреите, които не са спасени. Жив подвижен пъкъл, така поетът описва влаковете, карали евреите на смърт. На плочата бяха поставени цветя.

Церемонията уважиха известният оперен певец и дупничанин Арон Аронов, областният управител Виктор Янев, заместник областният управител д-р Матей Попниколов, депутатите Радослава Чеканска и Иван Ибришимов, председателят на Общинския съвет Емил Гущеров, архирейският наместник на Дупнишка духовна околия отец Георги Паликарски, зам.-кметът Крум Милев, общински съветници от различни партии.