Силвия Борисова стана шеф на Административния съд в Перник за ден, Стела Стефанова спечели таблет за есе за Конституцията

Наградените в конкурса за есе

Ученикът Борис Симеонов удари с чукчето на Темида в Перник

 

Ученици от пернишкото ОУ „Св. Иван Рилски” и техните класни ръководители Светлана Велчева и Емилия Димитрова влязоха в храма на Темида. Те бяха посрещнати от председателя на Административния съд Ивайло Иванов. Те слушаха с изключителен интерес беседата на съдебния администратор Петя Илчева, която ги запозна с историята на правораздаването и създаването на българската Конституция.

Малкият Борис седна на стола на съдията.

Четвъртокласниците изгледаха с интерес документално филмче, посветено на разказа за работата на основоположниците на българския парламентаризъм и първата българска Конституция. Всички поискаха да наметнат тогата и да седнат на стола на председателя на Административния съд, да ударят като истински съдия с чукчето. Борис Симеонов бе късметлията, който първи направи това, но след това връстниците му застанаха зад банките на прокурора и адвокатите, разбира се, някои успяха и да ударят с чукчето на Темида…

В хода на срещата се роди и идеята, след като приключат с външното оценяване, четвъртокласниците да участват в един истински съдебен процес като по-големите батковци и какички. Всяко дете получи и брошура за своите права съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето, адаптирана за тяхната възраст. След четвъртокласниците в залата влязоха средношколците. Те присъстваха на награждаването на победителите в конкурса за есе на тема „Българската Конституция – моята гордост и моето притеснение”. В него можеха да участват средношколци от 8-и до 12-и клас от пернишките училища. Комисия, председателствана от зам.-председателя на Административен съд – Перник Славна Георгиева, разгледа постъпилите есета и бяха огласени победителите. Първа награда бе присъдена на Стела Христова Стефанова от 10-и „в” клас на ГПЧЕ „Симеон Радев” – Перник, която заслужи таблет. Поощрителни награди бяха отредени на Силвия Кирилова Борисова от 10-и клас на СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон” и на Александър Николаев Атанасов от 10-и „а” клас на ПМГ „Христо Смирненски”, които получиха флашпамети и книги. Грамоти за участниците и предметните награди връчи административният ръководител – председател на съда Ивайло Иванов.

Ученици от 10-и клас на СУРИЧЕ „Д-р Петър Берон“ участваха в информационна обиколка на Административен съд – Перник.

Съдия Иванов покани Силвия Борисова и Александър Атанасов да влязат в ролята на „председател на Административен съд – Перник за един ден“, които извършиха реално образуване и разпределение на дела чрез Централизираната система за разпределение на делата.