Годеникът на Юлия Скрипал е заподозрян за връзка с руските служби

Годеникът на Юлия Скрипал, която заедно с баща си беше отровена на 4 март в Солсбъри е свързан с руските тайни служби, пише британският вестник „The Times“

30-годишният Степан Викеев не е виждан след атаката срещу Юлия и баща й. Той не отговаря на обажданията на Юлия Скрипал, която се опитва да се свърже с него след изписването й от болницата и е изтрил всички свои акаунти в социалните мрежи.

За него се предполага, че работи в Института за съвременни проблеми в сигурността, базирана в Москва организация.За нея се предполага, че е свързана с руските тайни служби. Институтът се ръководи от неговата майка Татяна, която през 2008 година е наградена за заслуги към руската държава.

Британският вестник допълва, че майката не не одобрявала връзката на сина си с Юлия, но често е гостувала в апартамента им в Москва.

Юлия Скрипал и Степан Викеев са видяни за последно заедно на 26 февруари, когато двойката е отпразнувала рождения ден на Степан с приятели.

Преди два дни “Дейли телеграф“ съобщи, че британската полиция е установила самоличността на ключови заподозрени за атаката в Солсбъри. Властите предполагат, че двамата са били отровени в дома на Скрипал в Солсбъри от група, изпратена в страната от Русия. Тя е обработила сотровно вещество в течен вид дръжката на входната врата на жилището на бившия разузнавач.След това групата се е върнала в Русия.

Идентифицирането на заподозрените е постигнато след преглед на всички пристигнали във Великобритания пътници през летищата, както и чрез анализ на наличните видеозаписи от охранителните камери в Солсбъри.

Експертите отбелязват, че ще е много трудно да бъдат повдигнати обвинения, защото руските власти няма да осигурят достъп до заподозрените. Трудно ще е решението дори за искането на достъп до хората, които представляват интерес за Великобритания, защото това ще влоши допълнително отношенията с Русия, пише британският вестник

Очаква се разследването да продължи още няколко месеца.