Кметът Камбитов направи първа копка за ремонта на ул. „Марица” в Благоевград за 2 млн. лв., сподели: Ще се подменят водопровода и канализацията

 

Със символична първа копка започна благоустрояването на улица „Марица“ в Благоевград. Тя е сред обектите, които са включени в проекта „Благоустрояване на градската среда“ по Оперативна програма „Региони в растеж“, а цялостното й обновяване е на стойност 2 милиона лева. На официалното събитие „първа копка“ кметът д-р Атанас Камбитов даде старт на цялостното обновяване на улицата от булевард „Свети Димитър Солунски“ до улица „Иван Михайлов“. Градоначалникът д-р Атанас Камбитов заяви, че улица „Марица“ е една от основните в областния център и с реконструкцията й ще придобие съвременен облик и ще стане удобна и комфортна за хората“.  „Стана традиция представители на Европейския парламент да присъстват на първите копки по проекти в Благоевград. Вярвам, че това ще продължава и занапред. Реализираме поредния обект по проект „Благоустрояване на градската среда”. Само преди няколко дни направихме първа копка за въвеждане на мерки за енергийна ефективност и на сградата на община Благоевград. Така ще бъде до края на есента, до момента, в който обхванем заложените 44 млн. лева по Оперативна програма „Региони в растеж“. Проектът предвижда и подмяна на водопровод и канализация. Това е много важно, защото жителите в района постоянно имат проблем заради аварии на ВиК мрежата. След ремонтните дейности улицата ще придобие съвременен изглед и ще бъде по-комфортно за хората“, каза кметът Камбитов и пожела строителите да се справят качествено и в срок.

Обектът „Благоустрояване на улица „Марица“ в участъка от бул. „Св. Димитър Солунски” до ул. „Иван Михайлов” е част от мащабния проект „Благоустрояване на градска среда“ , съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 13 149 400.31 лв., а стойността на обекта е 1 827 857,43 лв.

Предвиждат се обновяване на надземната и подземна улична инфраструктура, създаване на комфорт при пътуването и добро отводняване на улицата, подобряване на сигурността, безопасността и енергийната ефективност чрез ремонтиране на тротоарните настилки и изграждане на ново енергоспестяващо улично осветление, освобождаване на зони за паркиране за жителите и гостите на Благоевград, облагородяване на зелените площи. Официални гости на събитието бяха евродепутатите Андрей Новаков и Емил Радев, народният представител Даниела Савеклиева, областният управител Бисер Михайлов, председателят на ОбС Радослав Тасков, заместник-кметовете Христина Шопова, инж. Емилия Тунева, Зорница Кралева, Иво Николов, представители на общинска и областна администрация, екипът по проекта, граждани.