Кремъл обяви: Борисов идва на 30 май

Премиерът мълчи за Москва и се чуди на истерията за АЕЦ „Белене”

 

Посещението на премиера на България Бойко Борисов в Русия ще се състои на 30 май, съобщи в сряда руската държавна агенция ТАСС, като се позова на Юрий Ушаков, помощник на руския президент Владимир Путин.

“На 30 май очакваме работно посещение на премиера на България Бойко Борисов”, каза Ушаков пред журналисти.

По-рано същия ден Бойко Борисов държа пространна реч в защита на плана за рестарт на АЕЦ “Белене”, без да отрони и дума за предстоящата си визита в Москва, обявена изненадващо от премиера и президента на Русия по време на срещите им с президента Румен Радев.

По-рано от Министерския съвет потвърдиха, че Борисов ще замине за Москва още до края на месеца, но така и не стана ясно кое налага тази спешност, нито пък коя е точната дата.

Самият той спомена в сряда за предстоящото си посещение в Украйна и каза, че е добре, че президентът е бил в Русия, което било признак за балансираната политика на държавата.

 

“Не разбирам истерията”

 

Междувременно Бойко Борисов каза, че към рестарта на АЕЦ “Белене” “има интерес от доста държави, от най-големите им и държавни, и частни компании”. Той демонстрира изненада от “истерията” по повод решението на сегашното си правителство да възобнови проекта, който по-предишното му правителство спря като неизгоден, провален и корупционен.

“Само че за да пратя Томислав Дончев или Теменужка Петкова да водят преговори, те първо трябва да имат съответния мандат. Не мога да разбера каква е тази истерия. Ако не ги водим тези преговори, няма ли да имаме обратната истерия?”, попита Борисов в началото на правителственото заседание.

Той повтори намерението да се проведе процедура за стратегически инвеститор за АЕЦ “Белене” без държавни гаранции и изкупуване на тока. До момента интерес към проекта проявяват Китай и Русия.

Желанието на руската държавна корпорация “Росатом” да участва в търга бе заявено във вторник по време на визитата на президента Румен Радев в Русия.

 

“Не схващам. Президентът е в Москва, а протестът – срещу мен”

 

“Не можах да схвана. Президентът е в Москва, а протестът е срещу мен”, коментира Борисов протестната акция срещу рестарта на АЕЦ “Белене” във вторник пред Министерския съвет.

“Относно АЕЦ “Белене” – какви ли не теории чух. Става въпрос за следното: в момента имаме стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3.5 млрд. лв. Ако не вземем някакви мерки за тази стока – тя не е домати и краставици, а ядрени реактори – от милиарди ще стане милиони и ще отиде за скрап. Не сме толкова богати, че да можем да си го позволим”, каза Борисов в защита на предложението за рестарт на проекта, което вече е внесено в парламента.

Трябва ли да стоим, за да се харесаме политически на едни ли други, а времето да унищожи реакторите?, попита още той.

 

Кандидатите за “Белене”: “Росатом” и Китайската ядрена корпорация

 

Руската държавна корпорация “Росатом”, която произведе оборудването за АЕЦ “Белене”, обяви преди ден, че е готова да участва в каквато и да е процедура за строежа на ядрената централа и чака българското решение. Така изглежда, че в бъдещ търг ще има поне двама кандидати – руснаците и Китайската държавна ядрена корпорация, която на няколко пъти заявява интереса си да участва в търг, без да иска държавни гаранции и договор за задължително изкупуване на тока от атомната централа.