Уважаеми жители на област Перник,
Уважаеми просветни и културни дейци,

Приемете нашите сърдечни поздрави по случай един от най-светлите празници в българския календар – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.
24 май е дата, свидна за всеки българин. Свързваме я с родното училище, учители, език. Това е денят, в който се прекланяме пред великото делото на равноапостолите Кирил и Методий, сътворили славянската азбука, и които с непреходното си дело превръщат българите в нация, намираща своята идентичност във великото и свещено слово.
Спасявайки делото на св.св. Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света, защото днес буквите на България са азбука на Европа.  Днес с техните букви пишат приблизително около 200 милиона души, между които и много неславянски народи.
„Върви народе възродени” – думи, които всеки българин знае от мига, в който прекрачва за пръв път прага на родното училище. Слова, които остават да звучат през целия ни живот и вдъхват стремеж към знания и просвета.
За всеки един от нас нас 24 май е ден на гордост и признание към нашите будители и просветители, символ на силата и волята на българския народ да пази език и култура, празник на духовността, на творчеството и на словото.
Поклон пред вас и вашия всеотдаен и неуморен труд  учители, възпитатели, културни и читалищни дейци, които векове наред всеотдайно и неуморно изграждате духовната крепост на знанието – хората, които създавате устоите на нацията, пазителите на нейната идентичност!
Продължавайте все така възрожденски да водите нашите деца към света на знанието, да развивате и предавате духовността и културните ценности в идните поколения, защото именно те са изворът, от който черпим гордост и национално самочувствие!
Честит празник!

Д-р Александър Александров
Красимир Велчев
Нарони представители в 44-то Народно събрание на Р. България