Гл. арх. на Петрич Владимир Митрев: Няма да се строи върху минералните извори в Рупите, те са общински и хората могат да се лекуват, документите на инвеститора Парапунов са изрядни

Владимир Митрев

Обществеността не е запозната, няма прозрачност на процедурата и според нас е заплашено съществуването на това място, казаха недоволните граждани

Адв. Иво Стефанов: Лековитата вода не се използва правилно, а се оттича в река Струма

Кметът на Рупите Георги Атанасов: До момента няма нито писмена, нито устна жалба

 

“Всички документи на инвеститора Валентин Парапунов за строежа на СПА комплекса в Рупите са изрядни, всеки момент могат да започнат строителни дейности.

Публикацията на „Биволъ”, споделена във фейсбук групата „Спаси Рупите”.

За мен писмото от МК е достатъчно, каква е вътрешната кореспонденция с института – не знам”, коментира гл. архитект на община Петрич Владимир Митрев.

Валентин Парапунов

Повод стана избухналото недоволство срещу застрояването на известната местност. Както писахме, бизнесменът Парапунов и негови съдружници имат намерение да вдигнат в близост до храма на Ванга 10 къщи за гости и модерен СПА център. „Спекулира се, че няма съгласуване с Министерството на културата. Съгласуване имат.

Георги Атанасов

В него е упоменато, че преди реализация на инвестиционното намерение трябва да бъде проведено пълно археологическо изследване. Такова е направено от доц. Вагалински. Докладът от направеното изследване е в Министерството на културата, не е при нас. На нас в общината ни е достатъчно, че има съгласуване с Министерството на културата. Хората могат да бъдат спокойни.

Гьоловете, за които говорят, няма да се пипат, те са общински имот и ще си съществуват. Имотът, за който има инвестиционни намерения, е частен”, допълни още Митрев. По думите му възложителят е съгласувал подробния устройствен план с абсолютно всички държавни инстанции и той е „поставен пред свършен факт“. В защита на Рупите от застрояване се обявиха хиляди граждани във фейсбук групата „Спаси Рупите”. Те се опасяват, че минералните извори, т.нар. гьолове, ще изчезнат. Групата има над 22 000 последователи. „Проблемът е, че обществеността не е запозната, няма прозрачност на процедурата, на инвестиционните намерения и според нас е заплашено съществуването на това място и изобщо запазването на екосистемата и бъдещето на региона”, каза една от недоволните гражданки. „Казва ни се, че всички процедури са спазени, че ще се построят 11 двуетажни къщички, но ние знаем какъв е дебитът на концесията, знаем колко са ползвателите с договори – по пътя на логиката дебитът няма да е достатъчен, за да се осигури вода. Това означава, че свободният разлив ще се намали, естествените гьолове ще изчезнат, екосистемата ще се загуби, а от това зависи животът на земноводни, влечуги, птици”, добави тя.

Недоволните граждани контрираха, че границата на строежа започва на около 10 м от изворите. Митрев отрече. Според архитекта хората пак ще могат да се лекуват, защото в общинските имоти не се предвижда застрояване.

Иво Стефанов, адвокат на инвеститора, също подчерта, че не се строи върху т.нар. гьолове. Според него в момента лековитата вода не се използва правилно, а просто се оттича в река Струма. Проектът на клиента му е да оползотвори част от водата, като направи СПА център с няколко къщи за гости. Кметът на Рупите Георги Атанасов посочи, че до момента няма нито писмена, нито устна жалба. Гражданите отговориха, че са били в неведение за инвеститорския интерес, който е заявен преди две години. Разбрали едва когато имотът бил ограден за строителство.

В групата „Спаси Рупите” бе споделена публикация на „Биволъ”, според която: „Валентин Парапунов и съпругата му Костадинка от Петрич, които стоят зад спорния проект за къщи за гости в близост до минералните извори на Рупите, дължат 830 000 лв. на НАП. Данъчните няма как да ги съберат, тъй като фирмите, натрупали дълговете, са прехвърлени на подставени лица. Парапунови излизат на чисто, включително чрез имотни врътки с терена в Рупите, на който сега ще строят, вместо да си върнат борча на държавата. Имотът, на който инвестира Парапунов, е придобит от него и от фирмата му „Силвия-Ком” ЕООД през 2006 г. за 1200 лв. и е с площ 11,9 декара. Още тогава в акта за прехвърляне е вписано, че той има ограничения за строителство – „курортни ресурси зона А. забранява се жилищно строителство и пром. строителство, геологопроучвателни дейност и др.“ Три години по-късно, през 2009 г., имотът е продаден на „Метал Груп Индъстри“, собственост на Атанас Божков. Неговата съпруга Доста Божкова е собственик на фирмата „Си 5 Трейд“, която на хартия се води инвеститор в имота на Рупите, макар че публично като такъв се изявява Валентин Парапунов. Предишното наименование на „Си 5 Трейд“ е „Пепино“ и до 2011-а тя е била собственост на дъщерята на Парапунов – Силвия. За близостта на тази фирма с Парапунови говори и фактът, че през 2014 г. Силвия Парапунова й дарява недвижим имот в Петрич. Очевидно става дума за подставени юридически лица, които обслужват бизнес интересите на семейството. През 2011 г. „Метал Груп Индъстри“ продава обратно същия имот на „Силвия-Ком“ ЕООД за 9800 лв. Година по-късно „Силвия-Ком“ ЕООД продава терена на „Силвия-Ком ЛТД” ЕООД. Ценният имот е ипотекиран в „Уникредит Булбанк” заедно с други имоти на фирмите срещу кредит от 1 милион евро. Междувременно и двете фирми фалират, прехвърлени са на подставени лица и си сменят имената. „Силвия-Ком“ ЕООД става „Сидеро“ ЕООД, а „Силвия-Ком ЛТД“ ЕООД става „Ли Ти Ди“ ЕООД. Причината за този ход е прозаична: „Силвия-Ком“ има 401 750,00 лв. дълг към НАП а „Силвия-Ком ЛТД“ дължи 429 702,00 лв. Сега тези дългове се водят несъбираеми, защото фирмите нямат имущество, с което да ги покрият. И двете фирми фигурират в списъците с длъжниците на НАП”, пише в публикация на bivol.bg.