Алея на занаятите, седянки и кулинарна изложба ще правят на фестивали в Мелник и Сандански, ще има и ритуал „Извеждане на булка”

Мелник и  Сандански ще се превърнат в средище и сцена на живата история, позабравените бит и традиции и неповторимия български фолклор на 23 и 24 юни.  В град Мелник ще се проведе фестивала „Мелнишки дни на възрожденската култура“. Местни майстори занаятчий и гости от страната ще представят техники за изработване на мелнишка керамика, дърворезба, стъклопис, иконопис, а формации за автентичен фолклор ще дадат нов живот на забравени български обичаи и ще открехнат тайните на бабината ракла в обредни песни и цветна изложба от тъкани и пъстри носии. Фестивалът „Мелнишки дни на възрожденската култура“ ще се проведе за втора поредна година в гр. Мелник, община Сандански. Организатори и домакини са Община Сандански, Исторически музей – Мелник и Народно читалище „Емануил Васкидович – 1885“ – гр. Мелник.

Град Сандански отново ще бъде домакин на Фолклорния танцов фестивал „Хоро край Пирина“ за деца и любители , който ще се проведе на 23 и 24 юни 2018г. в  Летен театър, гр. Сандански. Фестивалът се организира от Танцови школи „Македонци“ с подкрепата на община Сандански.

Финалистите ще бъдат наградени на 24 юни /неделя/ в град Мелник, където Теди Еротеева ще закрие официално танцовия фестивал.

Фестивал „Мелнишки дни на възрожденската култура“ и „Хоро край Пирина“

 

 

23.06 (събота)

гр. Мелник – площад

10:00 – 19:00 – Алея на занаятите

10:00 – Фотоизложба „Мелник през вековете“ /Читалище „Емануил Васкидович“/

10:00 – Възстановка обичай „Седянка“ – ЖФГ „Здраве“ и „Стримона“, гр. Сандански

11:00 – Възстановка „Извеждане на булката“ – ЖФГ с. Пирин

12:30 – Приготвяне на традиционни тестени изделия „на мегдана“

14:30 – Кулинарна изложба

18:00 – Туристическа обиколка на гр. Мелник

 

гр. Сандански

18:00 Дефиле със зурни от пл. България до Летен театър

18:30 Откриване на фестивал „Хоро край Пирина“, с участието на Духов оркестър гр. Сандански – Летен театър
18:40 Представяне на групите от страната – Летен театър

21:00 Закриване на първа вечер от фестивала “Хоро край Пирина” – изненада от организаторите с група “Русалии” гр. Петрич – Летен театър

24.06.2018г./неделя/

Гр. Мелник

9:00 Алея на занаятите – площад

10:00  Представяне на обичая „Еньовден“ – парк-градина /входа на гр. Мелник/

11:00 Награждаване финалистите от „Хоро край Пирина“ – площад Мелник

12:00 Закриване на IV-то издание на Фолклорен Танцов Фестивал „Хоро край Пирина“, с участието на Теди Еротеева – площад Мелник