Линията ще работи през активния летен сезон

 

Aвтобусната линия Банско – местността Шилигарника – хижа Вихрен ще се движи от 7 юли, събота.

Линията ще работи през активния летен сезон, когато Пирин става притегателно място за хиляди любители на летните планински активности, съобщиха от Община Банско.

Автобусите ще тръгват три пъти дневно от района на Автогара Банско, като часовете на тръгване са 8:30, 13:20 и 17:00 ч., а от х. Вихрен – 9:20, 14:10 и 17:50 всеки ден.

„Предвидили сме достатъчно спирки в рамките на града, откъдето желаещите могат да се качат. Отделно от това, на път за хижа Вихрен, линията преминава през местността Шилигарника и къмпинг Бъндерица. По този начин освен, че ще улесним придвижването на туристи в планината, се стремим да намалим достъпа на автомобили към парк „Пирин“, коментира кметът Георги Икономов.

По думите му активният летен сезон привлича много хора, което води до задръствания по тесния планински път, до рискове за водачите и останалите участници в движението, до замърсяване на средата с въглеводородни емисии.

Както всяко лято, и този сезон предвиждаме да издадем заповед за ограничаване движението на автомобили във високопланинската част. Затова и тази автобусна линия представлява една добра алтернатива за придвижване в планината, като при необходимост ще пуснем допълнително автобуси, допълва Икономов.

Please follow and like us: