Протест! Перничани блокираха пътя Перник-Радомир, скандираха: Не на мършата, от инсинератора не може да дишаме

Снимка от протеста на жителите на Бела вода

Жители на пернишкия квартал “Бела вода” блокираха пътя Перник – Радомир за близо час и половина, съобщиха организаторите на протеста. Хората негодуват срещу инсинератор, разположен до близкия рудник “Бела вода”. Жителите на квартала твърдят, че се носят неприятни миризми от изгаряните в съоръжението трупове на животни и негодни храни. „Не на мършата”, „Не ни загробвайте“, „Бела вода иска да диша“ бяха част от лозунгите, които издигнаха по време на протеста беловодчани.

Гражданите са имали разрешение от община Перник да протестират на ул. “Григорий Цамблак”, но те решили да излязат на международния път, за да бъдат чути. При тях обаче не отиде нито представител на общинската, нито на областната управа. Може би защото по това време течеше съборът край Гигинския манастир.

Автомобилният трафик е бил пренасочен по обходен маршрут през село Витановци и това допълнително нажежи страстите сред местните, които видяха в този подход на властта и полицията начин да се обезсмисли протестът.

Жителите на квартала не отстъпват от искането си да бъде спряна дейността на инсинератора. Те заявяват, че протестите им ще продължат всеки ден, докато искането им не бъде изпълнено.

Любомира ПЕЛОВА