“Рилецо” срещу финландци или поляци в квалификациите на турнира “ФИБА Европа”

Носителите на националния трофей се надяват да имат много поводи за радост в европейските турнири.

Жребият за евротурнирите не бе особено благосклонен към БК “Рилски спортист”. Самоковци ще се изправят срещу победителя от двойката “Катая” (Финландия) – “Роза Радом” (Полша) във втория предварителен кръг от турнира “ФИБА Европа”. Програмата за авторитетната надпревара все още не е готова, знае се само, че сблъсъците ще се играят в средата и в края на октомври.

По-познатият отбор на самоковските състезатели определено е този на финландците, тъй като “Рилецо” вече веднъж спори с отбора от Скандинавия – в първото си и засега единствено участие в груповата фаза на турнира. През октомври 2015 г. “Катая” спечели първия сблъсък като домакин с 92:76, а няколко седмици по-късно воденият тогава от Росен Барчовски състав взе реванш след 87:83. Впоследствие представителите на рилския град напуснаха турнира с актив от 2 победи и 4 загуби.

Интересното е, че значима роля за успеха в срещата в Самоков имаха капитанът Йордан Бозов, Златин Георгиев и Тони Гуджино. Тримата и в момента са част от “Рилски спортист” и при евентуална нова среща между двата тима пак ще бъдат основна заплаха за коравия скандинавски отбор.

Първият официален мач на носителя на Купата на България “Рилски спортист” през новия сезон иначе ще бъде срещу “Левски Лукойл”. На 8 септември в кокетната “Арена Ботевград” двата тима ще си оспорват Суперкупата на страната.