Мана удари лозовите масиви в Симитли, шефът на Винената партия Иван Лулейски: Мерлото ми е съсипано, причината за болестта са киселинните дъждове

Иван Лулейски (в средата) е председател на Винената партия.

По-малко вино ще направят от тазгодишната реколта членовете и симпатизантите на Винената партия в община Симитли, както и останалите стопани на лозя. Мана удари лозовите масиви в целия район. Най-тежки са пораженията при разпространения тук сорт „Мерло”, те стигат до 60% в някои лозя. „Други сортове, които са по-устойчиви на маната, са с по-малки загуби, при някои до 30-40%, при други – 10-20%.

Причината за болестта са киселинните дъждове. Не ни помогна и честото пръскане, аз третирах лозята си 7-8 пъти, но без резултат. Мерлото ми е съсипано. Но срещу природата не се рита. Ще се наложи да купуваме грозде от други райони в Пиринско”, каза лидерът на Винената партия Иван Лулейски.

Очакваните високи температури в близките дни също тревожат стопаните. Силното слънце спира развитието на маната, но пък пепелницата само това чака. Затова не бива да се спира с честото пръскане. Това ще увеличи значително разходите на лозарите, но в противен случай ще загубят продукцията си. Очакванията са, че наесен гроздето ще е по-скъпо в сравнение с миналата година, тъй като ще е доста по-малко.