Триумф! Николай Николов от Петрич стана световен шампион по жиу-жицу при дебюта си в Лас Вегас

При дебюта си Николай Николов от Петрич стана световен шампион по бразилско жиу-жицу BJJ на шампионата в Лас Вегас. На финала в категория до 94 кг той буквално унищожи американския си съперник Брат Филипс с 21:0. Не му попречи дори сериозно контузеното дясно рамо, с което преди месеци той стана европейски шампион по сумо.
В момента той е и национален треньор в японския спорт, като състезателите му се върнаха с медали от световното първенство в Тайван в края на юли, на което той ги водеше. Шампионът благодари за подкрепата на жена си Силвана и на своя съотборник и приятел Иво Евгениев, самият той европървенец тази година, който осигурява и перфектната подготовка на победителя.
Миналата година Николов стана и европейски първенец при едва второто си участие в състезание от подобен ранг в BJJ. Шампионът, чиито изяви 19 минути и СЛАВА следят плътно от години, тръгва в спорта от… леката атлетика. След закриването на спецпаралелката заради кризата през 90-те години се насочва към борбата. А после развива таланта си в най-актуалните бойни спортове на нейната база. Той играе за клуб „Зенит”. Има малък син с име на митичен победител – Давид.