Самоков събира елита на мотокроса, кросисти от 9 държави се пускат на мотополигон “Ридо”

Повече от 110 състезатели ще се включат в 6-ия кръг на Европейския шампионат по мотокрос, който ще се състои на 15 и 16 септември (събота и неделя) на мотополигон “Ридо” край Самоков. Успоредно с европейската надпревара ще се проведе и 4-ия кръг от републиканския шампионат.

Програмата предвижда свободни тренировки и квалификации в първия ден, а в късния следобед ще започне и първия манш в клас МХ. Официалното откриване на надпреварата е насрочено за неделя от 10:30 ч, след това започват и останалите маншове.

За 4-а поредна година надпреварата ще бъде в памет на известния състезател и дългогодишен председател на мотоциклетната федерация и на автомобилния съюз у нас Георги Янакиев. Почетният гражданин на Самоков има огромна заслуга за провеждането за първи път в България на кръг от световния шампионат по мотокрос – в края на 70-те години на миналия век на мотополигон “Ридо”.

Атрактивното и перфектно подготвено и поддържано трасе на 1000 метра надморска височина очаква за тазгодишното издание асове от Гърция, Турция, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония, Кипър, Молдова, Румъния и България. Те ще си оспорват първите позиции в 5 класа – МХ65, МХ85, МХ2, МХ1 и МХ.

Лидери в отделните категории са румънецът Золта Ордог с мотор “Хускварна” (МХ65), гъркът Мариос Канакис с КТМ (МХ85), българинът Майкъл Иванов с КТМ (МХ2),представителят на Румъния Адриан Радуца с “Ямаха” (МХ1) и също с “Ямаха” още един роден пилот в клас МХ – Мартин Тодоров.

Подробностите около спортната проява станаха ясни на пресконференция в пресклуб “България” в столицата, в която участваха Георги Янакиев-младши, председателят на оргкомитета на “Гран При България” Румен Петков, генералният секретар на Федерацията по мотоциклетизъм Иво Цветанов, както и асът на самоковския клуб “Ридо” Янко Ташев.